Uutiset

Julian Assangen luovuttamisesta Yhdysvalloille päätetään vasta ensi vuonna – Yhdysvalloissa voi odottaa 175 vuoden tuomio

Brittioikeus päätti perjantaina, että Wikileaksin perustajan Julian Assangen luovutuspäätöstä lykätään helmikuulle 2020.
Julian Assange elehti poliisiauton lasin takaa valokuvaajille huhtikuussa Lontoossa. Kuva: NEIL HALL
Julian Assange elehti poliisiauton lasin takaa valokuvaajille huhtikuussa Lontoossa. Kuva: NEIL HALL

Vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen luovuttamisesta Yhdysvalloille päätetään vasta ensi vuonna. Oikeudenkäynti alkoi perjantaina Lontoossa. Tuomari Emma Arbuthnot kuitenkin ilmoitti, että tapauksen pääkäsittely alkaa 25. helmikuuta 2020. Sen on määrä kestää viiden päivän ajan.

Yhdysvallat on nostanut Assangea vastaan yhteensä 18 syytettä. Häntä syytetään muun muassa vakoilulakien rikkomisesta. Jos Assange tuomitaan Yhdysvalloissa, häntä voi odottaa jopa 175 vuoden vankeustuomio.

Assange puhui perjantaina videon välityksellä lontoolaisesta vankilasta käsin, jossa hän suorittaa 50 viikon vankeustuomiota. Hän kiisti väitteet hakkeroinnista ja totesi Wikileaksin olevan vain julkaisija.

Luovutus voisi loukata Assangen ihmisoikeuksia

Britannian sisäministeri Sajid Javid sanoi torstaina BBC:n haastattelussa allekirjoittaneensa Assangea koskevan luovutussopimuksen.

– Olen erittäin tyytyväinen, että poliisi pystyi viimein pidättämään hänet, ja että hän on telkien takana, jonne hän kuuluukin, koska hän rikkoi Britannian lakia, Javid sanoi.

Vaikka luovutussopimus on lainvoimainen, ainoastaan tuomari voi päättää, luovutetaanko Assange Yhdysvalloille. Tuomarin harkittavana on, loukkaisiko luovutus Assangen ihmisoikeuksia.

Yhdysvaltojen luovutuspyyntöä oli tarkoitus käsitellä oikeudessa jo toukokuussa. Tapauksen käsittely on kuitenkin siirtynyt Assangen heikon terveydentilan takia.

YK:n asiantuntija Nils Melzer on varoittanut Britanniaa karkottamasta Assangea ja sanonut tämän joutuneen vainon kohteeksi.

– Assangessa näkyvät kaikki tyypilliset oireet, joita on uhreilla, jotka ovat joutuneet pitkäaikaisen psykologisen kidutuksen kohteiksi, hän sanoi BBC:lle toukokuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic