Uutiset

Julian Assangen luovutusoikeudenkäynti Yhdysvaltoihin alkaa Lontoossa

Britannian sisäministeri kertoi allekirjoittaneensa luovutussopimuksen, mutta tuomari päättää luovutetaanko Assange vai ei.
Julian Assange elehti poliisiauton lasin takaa valokuvaajille saatuaan 50 viikon vankeustuomion huhtikuussa Lontoossa. Kuva: NEIL HALL
Julian Assange elehti poliisiauton lasin takaa valokuvaajille saatuaan 50 viikon vankeustuomion huhtikuussa Lontoossa. Kuva: NEIL HALL

Lontoolainen tuomioistuin käsittelee tänään perjantaina vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen mahdollista luovutusta Yhdysvaltoihin, kertoi uutistoimisto Reuters. Yhdysvallat syyttää Assangea, 47, vakoilulakien rikkomisesta ja haluaa saada hänet oikeuden eteen.

Assange istuu Lontoossa 50 viikon vankeustuomiotaan, jonka hän sai huhtikuussa sen jälkeen, kun Ecuador lopetti turvapaikan tarjoamisen hänelle lähetystössään. Hän sai turvapaikan maan Lontoon-lähetystöstä seitsemän vuotta sitten.

Britannian sisäministeri Sajid Javid sanoi torstaina BBC:n haastattelussa allekirjoittaneensa Assangea koskevan luovutussopimuksen.

– Olen erittäin tyytyväinen, että poliisi pystyi viimein pidättämään hänet, ja että hän on telkien takana, jonne hän kuuluukin, koska hän rikkoi Britannian lakia, Javid sanoi.

Javidin allekirjoittama paperi tarkoittaa, että luovutussopimus on lainvoimainen, mutta ainoastaan tuomari voi päättää luovutetaanko Assange Yhdysvalloille. Tuomarin tulee harkita, loukkaisiko luovutus Assangen ihmisoikeuksia.

Assange ei saavu paikalle

Assange on niin heikossa kunnossa, että hänen odotetaan osallistuvan istuntoon videoyhteyden kautta. Hän ei pystynyt osallistumaan kuulemiseen.

YK:n asiantuntija Nils Melzer on varoittanut Britanniaa karkoittamasta Assangea ja sanonut tämän joutuneen vainon kohteeksi. Hänen mukaansa Assangen terveys on vaarantunut.

– Assangessa näkyvät kaikki tyypilliset oireet, joita on uhreilla, jotka ovat joutuneet pitkäaikaisen psykologisen kidutuksen kohteiksi, hän sanoi BBC:lle toukokuussa.

Assange anoi turvapaikkaa Ecuadorin lähestystöstä, koska pelkäsi karkotusta Ruotsiin tai Yhdysvaltoihin. Hän ei usko voivansa saada oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä aiheutettuaan ennennäkemätöntä suuttumusta julkaistuaan tuhansia salaisia valtiollisia tiedostoja.

Toukokuussa Assangea yritettiin saada Ruotsiin epäiltyä raiskausta koskevaan oikeudenkäyntiin. Assange pääsi tapauksesta eroon, kun Uppsalan käräjäoikeus päätti kesäkuun alussa, ettei Ruotsi enää vaadi Assangen luovutusta. Hän oli kiistänyt syytökset.

Uusimmat

Fingerpori

comic