Uutiset

Julkisoikeuden professori oudoksuu, jos perustuslakivaliokunta ei löydä yksimielisyyttä – "Osapuolten pitäisi rauhoittua ja saada Haavisto-mietintö valmiiksi"

Jukka Viljanen muistuttaa perustuslakivaliokunnan toiminnasta, jossa on aina tarkoitus löytää konsensus yli hallitus-oppositiorajan. Hän ei ota kantaa eikä tiedä, kuuluuko nyt vuodettu sähköposti normaaliin viestinvaihtoon valiokunnan sisällä.
"On tärkeää, että perustuslakivaliokunnan omaa roolia kunnioitetaan. Sille on tulossa lähiaikoina muitakin tärkeitä asioita päätettäväksi", huomauttaa julkisoikeuden professori Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta. Kuva: Joel Maisalmi
"On tärkeää, että perustuslakivaliokunnan omaa roolia kunnioitetaan. Sille on tulossa lähiaikoina muitakin tärkeitä asioita päätettäväksi", huomauttaa julkisoikeuden professori Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta. Kuva: Joel Maisalmi

Julkisoikeuden professori Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta muistuttaa perustuslakivaliokunnan normaalista toiminnasta, jonka tarkoituksena on löytää aina yksimielinen konsensus yli hallitus-oppositiorajojen.

MTV Uutiset uutisoi keskiviikkona, että hallituspuolue Vihreät yritti taivutella hallituskumppaneitaan pehmeämmälle linjalle ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskevassa mietinnössä, jota perustuslakivaliokunnalta parhaillaan odotetaan. Valiokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi Twitterissä, että kyseessä oli hänen viestinsä ja sähköpostinsa, joka oli vuodettu.

– Siinä mielessä erikoinen tilanne kaiken kaikkiaan, jos valiokunta päätyy erilaisiin näkemyksiin sisällään eikä saa yksimielistä ratkaisua, Viljanen pohtii Lännen Median haastattelussa.

Hän ei ota kantaa siihen, kuuluuko nyt vuodettu sähköposti normaaliin viestinvaihtoon perustuslakivaliokunnassa. Viljanen korostaa, että sen tietävät vain jäsenet itse.

– Minulla ei ole tietoa perustuslakivaliokunnan jäsenten toiminnasta, että lähettävätkö he normaalisti keskenään viestejä ja onko tavallista, että hallituspuoleen sisältä lähetetään viesti hallituspuolueiden jäsenille.

Viljasen mukaan perustuslakivaliokunnan ulkopuolinen henkilö ei voi ottaa kantaa, kuinka poikkeuksellinen tällainen vaikutuspyrkimys valiokunnan sisällä on.

Jukka Viljanen muistuttaa, että perustuslakivaliokunta pyrkii toimimaan politiikan ulkopuolella. Hän pitää kummallisena ilmiönä, että joka paikassa vuodetaan sähköposteja keskeneräisistä asioista.

– Olisi tärkeää, että nyt odotettaisiin rauhassa se mietintö, ja sitten vasta otettaisiin asiaan kantaa.

Se, että Outi Alanko-Kahiluodon sähköpostiviesti vuodettiin, kertoo Viljasen mukaan siitä, kuinka arkaluontoinen tilanne on poliittisesti.

– Kaikkien osapuolten pitäisi rauhoittua ja saada mietintö valmiiksi. Mietintö perustuu oikeudelliseen arviointiin, ja se on tärkeä muistaa kaiken kiihkon keskellä.

”Perustuslakivaliokuntaa pitää kunnioittaa ja ymmärtää sen arvo”

Perustuslakivaliokunnalla on Suomen perustuslaissa määritelty selkeä tehtävä ja sillä on kaikista eduskunnan valiokunnista erilainen rooli. Sille kuuluu perustuslain valvontaa ja kansainvälisiin perus- ja ihmisoikeuksiin valvontaan liittyviä tehtäviä.

– On tärkeää, että perustuslakivaliokunnan omaa roolia kunnioitetaan. Sille on tulossa lähiaikoina muitakin tärkeitä asioita päätettäväksi.

Haavisto-mietintö onkin Viljasen mukaan poikkeus valiokunnan muusta työstä. Hänen mukaansa aina kun ruvetaan arvioimaan ministerivastuuasiaa, se on hankala kysymys, jossa julkisuuden paine on tavallista kovempi.

Viljasen mukaan nykyinen järjestelmä on toimiva, eikä Suomessa tarvita erillistä perustuslakituomioistuinta.

– Perustuslakivaliokuntaa pitää kunnioittaa ja ymmärtää sen arvo. Pitäisi välttää turhia ylilyöntejä ja lyhyen ajan voittoja.Järjestelmän uskottavuuden kannalta on tärkeää, että valiokunta olisi mahdollisimman yksimielinen ja tukeutuisi asiantuntijanäkemyksiin.

Viljanen on itsekin ollut kuultavana valiokunnassa asiantuntijana. Hän kertoo, että valiokunnan prosessiin kuuluu, että sitä prosessiä itsessään kunnioitetaan.

Valiokunnan ratkaisua odotetaan keskiviikkona

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan odotetaan ratkaisevan tänään keskiviikkona, mihin johtopäätökseen se tulee selvitettyään ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimien laillisuutta al-Holin leirin suomalaisten kotiutusjupakassa.

Mietinnössä valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle, onko asiassa tarpeen nostaa syyte vai ei. Keskusrikospoliisi sai heinäkuussa valmiiksi valiokunnan pyytämän esitutkinnan asiasta. Sen jälkeen perustuslakivaliokunta on perehtynyt yli tuhatsivuiseen esitutkintapöytäkirjaan sekä kuullut uudelleen asiantuntijoita ja Haavistoa.

Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa esitutkintaa Haaviston menettelystä konsulipäällikkö Pasi Tuomista kohtaan. Tuominen oli ollut viime syksynä Haaviston kanssa eri mieltä suomalaisten Isis-lasten kotiuttamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä.

Haavisto otti tämän takia Tuomiselta pois al-Holiin liittyvät tehtävät. Esitutkinta koski sitä, miksi Haavisto oli vielä tämän jälkeen antanut ulkoministeriön virkamiesjohdolle valmisteltavaksi määräyksen Tuomisen siirtämisestä pois konsulipäällikön tehtävistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic