Uutiset

Junat pysähtyvät tänään mielenilmauksen seurauksena kello 18

Junat pysähtyvät ympäri Suomen tänään kello 18 veturinkuljettajien mielenilmauksen seurauksena. Raideliikenteen uudistuksia vastustava mielenilmaus jatkuu tiistain ja keskiviikon väliseen yöhön saakka. Mielenilmaus koskee kaikkia VR:n ja HSL:n lähijunia sekä VR:n kauko- ja tavarajunia. Venäjälle liikennöivät Allergo- ja Tolstoi-junat kulkevat normaalisti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ilmoitti viime viikon keskiviikkona, että tällä hetkellä monopoliyhtiönä toimiva VR pilkotaan tulevaisuudessa osiin. Liikenne- ja viestintäministeriön alaisuuteen tulee kalustoyhtiö, joka saa asteittain haltuunsa VR:n junat. VR:stä irrotetaan omiksi yhtiöikseen lisäksi kiinteistöt ja kunnossapito. Jäljelle jäävä VR voi kilpailla henkilöliikenteestä muiden kanssa.

Lisäksi vuoteen 2026 mennessä Suomen rataverkon matkustajaliikenne aiotaan kilpailuttaa. Suomi jaetaan todennäköisesti viiteen rataosuuspakettiin, ja niistä järjestetään tarjouskilpailut.

Valtio vuokraa kilpailijoille kaluston, asemat ja terminaalirakennukset, ja nimenomaan kaluston vuokraaminen hiertää Veturimiesten liittoa.

-Veturimiesten liitto ei vastusta kilpailun avaamista. Meidän mielestä se pitää kuitenkin tehdä reilusti ja samoilla periaatteilla kuin muillakin toimialoilla, Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo.

”Reiluilla periaatteilla” Palomäki tarkoittaa, että kilpailijoiden pitäisi tulla raiteille omalla kalustollaan. Palomäen mukaan rautatieliikenteen kustannustehokkuus perustuu pitkälti hyötyihin, jotka ovat seurausta siitä, että henkilöstöä, veturikalustoa ja huoltotoimintaa voidaan hyödyntää henkilö- ja tavaraliikenteen työtehtäviin.

-Meillä on jonkin verran veturinkuljettajia pienillä paikkakunnilla töissä. Jos he eivät voi enää ajaa nykyiseen malliin toiseen suuntaan henkilöliikennettä ja toiseen suuntaan tavaraliikennettä, työpaikat keskittyvät isompiin kaupunkeihin, Palomäki toteaa.

Mielenilmauksen ajalle ostetun lipun voi muuttaa kuluitta käytettäväksi toisena ajankohtana. Muutos täytyy tehdä 31.10. mennessä. Lipun voi myös perua maksutta. Kausilippua käyttävät voivat hakea korvausta verkossa ostettujen lippujen takaisinmaksulomakkeen avulla. VR korvaa kahden päivän arvoa vastaavan summan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic