Uutiset

Juncker toivoo Suomen johtajuuden tuovan kylmäpäisyyttä EU:lle – ei halunnut kommentoida Al-Holin pakolaisleirin tilannetta

Jean-Claude Juncker (vas.) on tyytyväinen Antti Rinteen hallituksen kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Kuva: MAURI RATILAINEN
Jean-Claude Juncker (vas.) on tyytyväinen Antti Rinteen hallituksen kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Kuva: MAURI RATILAINEN

EU:n komissio tukee puheenjohtajansa Jean-Claude Junckerin mukaan Suomen tavoitteita siinä, että EU vahvistaa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Juncker puhui tiedotustilaisuudessa yhdessä pääministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa Säätytalossa.

– Olemme yksimielisiä ilmastotavoitteista. Jos jatkamme nykymenolla, tarvitsemme neljä planeettaa, mutta meillä on vain yksi. Toivottavasti tavoitteet saavutetaan. Suomi johtaa esimerkillä kunnianhimoisilla tavoitteillaan, Juncker sanoi.

Juncker ihasteli tiedotustilaisuudessa suomen kielen sanan ”talkoot” merkitystä.

– Tarvitsemme talkoita ja suomalaisten kylmäpäisyyttä. Olen optimistinen Suomen puheenjohtajuuskaudesta, Juncker puhui.

Komission puheenjohtaja ei halunnut ottaa kantaa Syyrian Al-Holin pakolaisleirin eurooppalaisten kohtaloon, kun media aiheesta kysyi.

Vastaaminen tähän kysymykseen jäi Rinteelle, mikä kuvastaa sitä, että jokainen valtio tekee omia ratkaisujaan mahdollisesti Isis-taustaisten naisten ja lasten kohdalla.

– Selvitämme kansainvälisten järjestöjen kanssa, miten leirin lapsia voitaisiin auttaa. Meidän on noudatettava ihmisoikeussopimuksia ja huolehdittava omasta turvallisuudestamme. Tilanne on hyvin monimutkainen. Leiriltä ei pääse pois ja yksilöiden tilanteet vaihtelevat toisistaan, Rinne totesi.

Juncker harmitteli, ettei EU:n huippuvirkojen valintaprosessi ollut läpinäkyvä. Kärkiehdokas-menetelmä ei tällä kertaa toiminut samoin kuin viisi vuotta sitten, jolloin Junckerista tuli komission puheenjohtaja kärkiehdokas-menettelyn kautta.

– Oma nimitykseni oli läpinäkyvä. Valitettavasti siitä prosessista ei tullut perinnettä, Juncker puhui.

Rahoista puhuttiin

Euroopan komission jäsenet ja Suomen hallitus neuvottelivat perjantaina aamupäivällä Säätytalossa.

Aiheina olivat ainakin seitsemän vuoden rahoituskehys ja kestävä kehitys. Koko komissio ei Suomeen päässyt, koska 28 komissaarista vain 16 saapui paikalle. Osalla oli päällekkäisiä menoja.

Suomi esitteli puheenjohtajuuskautensa teemoja komission jäsenille. Näitä teemoja ovat muun muassa oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen, eheämpi unioni, ilmastojohtajuus sekä kokonaisturvallisuuden takaaminen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi kokouksen alla, että Suomen tavoitteena on saada budjettikehyksestä sopu tämän vuoden loppuun mennessä.

– Käymme läpi yksityiskohtia maatalouspolitiikkaan, oikeusvaltiomekanismiin ja maahanmuuttoon liittyen. Suomen tehtävä puheenjohtajamaana on viedä tätä hommaa eteenpäin. Lukujen asettaminen on vaikein tehtävä myöhemmin syksyllä, hän kertoi.

Suomen puolen vuoden EU-puheenjohtajuuskauden yksi suurimpia kysymyksiä on juuri budjettikehys. EU:n seitsemän vuoden budjettikehystä ollaan parhaillaan tekemässä vuosille 2021–2027.

Rahojen jakamiseen liittyy aina ristiriitoja, kun jäsenmaat sekä EU:n komissio ja parlamentti hakevat tasapainoa.

Suurimmat riidat rahasta liittyvät perinteisesti maataloustukien jakoon ja jäsenmaiden maksuosuuksiin.

Tuppuraisen mukaan suuria riitoja ei ole nyt näköpiirissä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että on tyyntä edessäpäin ja akuutit kriisit ovat ohi. Toki pinnan alla väreilee monia asioita. Yksi niistä liittyy oikeusvaltioperiaatteeseen, josta on monta asiaa prosessissa. Suomikin tekee voitavansa rakentavan lähestymistavan puolesta, Tuppurainen sanoo.

Budjettikehystä käytetään välineenä ilmastopolitiikassa, sillä se mahdollistaa ilmastoystävällisten ratkaisujen palkitsemisen sekä mahdollisesti myös saastuttamisen hinnan nostamisen.

Komissio väistyy, muttei vielä

Pääministeri Rinne korosti, että nykyinen komissio on Suomelle keskeinen kumppani puheenjohtajuuskaudella.

– Tämä komissio työskentelee ainakin lokakuuhun asti ja mahdollisesti marraskuun loppuun, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan eli lähes koko meidän kauden ajan, Rinne puhui.

– Brexit ja monivuotinen rahoituskehys tulevat agendamme ulkopuolelta kovina haasteina. Tässä täytyy tehdä paljon töitä, jotta saadaan kaikki maat ilmastotavoitteiden taakse, hän jatkoi.

Komissio vierailee perinteisesti EU-puheenjohtajamaassa puheenjohtajuuden alkaessa valmistelemassa yhteistyötä.

Perjantaina vieraiden ohjelmassa on myös lounas tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimänä sekä vierailu eduskunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti