Uutiset

Juristi varoittaa: Johnsonin Brexit-sopimus oikeuteen, saattaa rikkoa Britannian verolakeja

EU-eroa vastustava Jolyon Maugham aikoo nostaa kanteen ennen mahdollisen sopimuksen viemistä parlamenttiin.
Jolyon Maugham yrittää estää Britannian EU-eroa jälleen uudella oikeuskanteella. Kuva: NEIL HALL
Jolyon Maugham yrittää estää Britannian EU-eroa jälleen uudella oikeuskanteella. Kuva: NEIL HALL

Pääministeri Boris Johnsonilla on kotimaassa monta kiveä käännettävänä, vaikka Britannian EU-eroa koskeva sopimus torstaina syntyisikin.

Sopimus joutuu oikeuden syyniin jo ennen kuin teksti viedään parlamentin käsittelyyn, varoittaa juristi Jolyon Maugham. Hän on tunnettu brexitin vastustaja, joka on nostanut asiasta menestyneitä oikeuskanteita aiemminkin.

Maugham ilmoitti keskiviikkona yrittävänsä estää sopimuksen käsittelyn parlamentissa. Hän aikoo jättää kanteen jo torstaina, jos sopimus syntyy.

Ei ensimmäinen kanne hallituksen päätöksistä

Juristin perusteet liittyvät Pohjois-Irlannin rajaan ja tullimaksuihin, joita koskevia sopimussuunnitelmia juristi epäilee Britannian verolakien vastaisiksi. Täsmällisemmin kyse on siitä, ettei hallitus lain mukaan saisi tehdä Pohjois-Irlannista emäsaaresta poikkeavaa tullialuetta.

Reutersin haastattelema Maugham uskoo, ettei sopimuksesta ole ylipäätään mahdollista saada sellaista, joka ei rikkoisi kyseistä lakia.

Maugman on aiemmin voittanut hallitusta vastaan nostamiaan oikeustapauksia. Ne ovat koskeneet muun muassa hallituksen taannoista päätöstä parlamentin istuntotauosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic