Uutiset

Jussi-gaalassa otettiin reippaasti kantaa epätasa-arvoiseen kohteluun – Louhimies pyysi jälleen nöyrästi anteeksi

Tunnelma elokuva-alan suurimmassa kotimaisessa tapahtumassa Jussi-gaalassa Helsingin Kaapelitehtaalla yltyi perjantai-iltana riehakkaaksi. Yleisö Merikaapelihallissa taputti raivoisasti etenkin puheenvuoroille, joissa otettiin kantaa elokuva-alaa puhuttavaan naisten epätasa-arvoiseen kohteluun.

Valtaosa gaalan juhlayleisöstä halusi ottaa pukeutumisellaan kantaa epäasiallisen kohtelun lopettamiseksi. Suurin osa vieraista on pukeutunut mustaan ja useimmilla oli asussaan tai käsivarressaan valkoista nauhaa.

Hillitön ilonpito katkesi hetkeksi, kun estradille käveli hiljainen mies, yleisö-Jussilla palkitun Tuntemattoman sotilaan ohjaaja Aku Louhimies. Liikuttuneen oloinen Louhimies sai puheenvuorollaan yleisönsä joksikin aikaa hiljaiseksi.

-Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne. Kiitos kollegoille, että olette käynnistäneet vaikean prosessin. Haluan vielä pyytää vielä anteeksi jokaiselta, jota olen työssäni loukannut. Uskon, että kaikissa töissäni lapset ovat olleet turvassa. Olen hakenut apua ja saanutkin sitä, Louhimies sanoi.

Louhimies ei muun elokuva-alan väen tavoin näyttäytynyt medialle punaisella matolla.

”Aika käydä sortavia rakenteita vastaan”

Myös parhaasta miessivuosasta Ikitie-elokuvassa palkittu Hannu-Pekka Björkman keräsi gaalayleisöltä hurjat aplodit otettuaan kantaa elokuva-alaa puhuttavaan naisten epäoikeudenmukaiseen kohteluun ja sitä edeltäneeseen metoo-kampanjaan.

-Nyt on tullut vihdoinkin aika käydä kaikkia sortavia rakenteita vastaan. Kiitos niille rohkeille ihmisille, jotka avasivat keskustelun, Björkman kiitteli.

Myös miessivuosa-pystin luovuttanut Laura Birn palasi gaalaillan juhlapuheessaan naisten epätasa-arvoiseen kohteluun alalla.

-Haluan onnitella teitä arvon mieskollegat. Nyt kun moninäkökulmaisuus lisääntyy elokuvassa, me naiset olemme valmiita jakamaan pääroolien raskaan taakan rinnallanne. Näitä aarteita tarjoutunee teille enenevissä määrin rinnallamme. Haluan sanoa, että yhdessä menemme kohti moniarvoisia tarinoita, Birn heitti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic