Uutiset

Jussi Halla-aho haluaa jatkaa perussuomalaisten johdossa –Laura Huhtasaari ja Riikka Slunga-Poutsalo jättävät paikkansa

Huhtasaaren seuraajaksi ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi pyrkivät kansanedustajat Leena Meri ja Riikka Purra.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho siirtyy europarlamentista kansanedustajaksi eduskuntaan heinäkuun alussa. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho siirtyy europarlamentista kansanedustajaksi eduskuntaan heinäkuun alussa. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho haluaa jatkaa tehtävässään. Hän kertoi odotetusta ratkaisustaan Youtubessa keskiviikkona puolilta päivin.

– Puoleen etu menee kaiken edelle, kun teen ratkaisuja, Halla-aho sanoi.

Hän perusteli päätöstään jatkuvuudella, koska puoluesihteeri ja ensimmäinen varapuheenjohtaja luopuvat tehtävistään.

Perussuomalaisten johto valitaan Tampereen puoluekokouksessa 29.–30. kesäkuuta.

Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari Porista jättää paikkansa, koska tuli valittua EU-parlamenttiin ja muuttaa Brysseliin.

Huhtasaaren paikalle ovat ehdolla eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri Hyvinkäältä ja eduskuntaan huhtikuussa valittu puolueen poliittinen suunnittelija Riikka Purra Kirkkonummelta.

Puoluekokouksessa valitaan myös uusi puoluesihteeri kansanedustajaksi valitun Riikka Slunga-Poutsalon tilalle. Hän ilmoitti jättävänsä paikkansa jo ennen eduskuntavaaleja.

Puoluesihteerikisaan on ilmoittautunut toistakymmentä ehdokasta. Heistä ehkä varteenotettavimpia ovat puolueen Kymen piirin puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen Lappeenrannasta ja ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos Espoosta.

Myös toiseksi varapuheenjohtajaksi on tungosta. Paikka on ollut tyhjä sen jälkeen, kun europarlamenttiin nyt valittu Teuvo Hakkarainen luopui siitä syyllistyttyään kokoomuksen naiskansanedustajan pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen ahdisteluun.

Puolueen kolmas varapuheenjohtaja on eduskunnan varapuhemiehenä toimiva kansanedustaja Juho Eerola Kotkasta. Hän tavoittelee jatkokautta.

Kaksi vuotta johdossa

Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesällä 2017 Jyväskylän puoluekokouksessa. Se johti eduskuntaryhmän hajoamiseen ja siihen, että puolueesta irtaantuneet siniset viisine ministereineen jatkoivat Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa.

Siniset katosivat eduskuntakartalta kokonaan huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaiset sen sijaan ylsi toiseksi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi 39 paikalla ja hävisi vain yhdellä paikalla ykkössijan sdp:lle. Hallitustaival ei kuitenkaan auennut. Toukokuun eurovaaleissa perussuomalaiset säilytti kaksi paikkaansa.

Helsingin Sanomien tuoreimmassa mielipidemittauksessa perussuomalaiset oli suurin puolue 18,2 prosentin kannatuksella. Kysely tehtiin 6.5–2.6.

Uusimmat

Fingerpori

comic