Uutiset Helsinki

"Kaduille lähteminen on paras tapa yrittää vaikuttaa" – Valko-Venäjän nuoret vetosivat Helsingissä itsevaltias Lukashenkon kaatamiseksi

Baltian maiden ja Puolan lähinaapuria Valko-Venäjää on johtanut 26 vuotta sama mies. Elokuun presidentinvaalien lähetessä valkovenäläiset ovat alkaneet ilmaista kyllästymisensä väkivallan uhallakin.
Elokuun 9. päivä pidettävät presidentinvaalit on tavallaan jo käyty, sillä vuodesta 1994 hallinneen istuvan presidentin Kuva: KIMMO BRANDT
Elokuun 9. päivä pidettävät presidentinvaalit on tavallaan jo käyty, sillä vuodesta 1994 hallinneen istuvan presidentin Kuva: KIMMO BRANDT

Jos Valko-Venäjällä haluaa vaikuttaa poliittisesti, voi kaduilla marssiminen – pidätyksen uhallakin – olla äänestämistä varmempi keino. Näin sanoo sunnuntaina Helsingissä vapaiden vaalien ja demokratian puolesta järjestetyn solidaarisuusmielenosoituksen järjestäjä Juri Lashkevich.

Elokuun 9. päivä pidettävät presidentinvaalit on tavallaan jo käyty, sillä vuodesta 1994 hallinneen istuvan presidentin Aleksandr Lukashenkon vaalivoitto näyttää lähes varmalta maan keskusvaalilautakunnan hylättyä opposition kärkiehdokkaat, pankkiiri Viktor Babarikon ja entisen diplomaatin Valeri Tsepkalon.

Viime kuussa pidätetyn Babarikon ehdokkuus hylättiin tähän kohdistuvan talousrikosepäilyn vuoksi. Tsepkalon ehdokkuus puolestaan torjuttiin keskusvaalilautakunnan hylättyä osan tämän tukiallekirjoituksista.

– Suosittuja oppositioehdokkaita istuu vankilassa, sillä Lukashenkon kampanja näki, että heistä oli tulossa suosittuja. Lukashenko tietää, että jos hän sallii vapaat vaalit, hän ei voi voittaa.

Muun muassa Etyjin vaalitarkkailijat ovat pitäneet Valko-Venäjän vaaliprosessia vääränä ja epäluotettavana.

Oman mausteensa Valko-Venäjän yhteiskuntaelämään tuo ison naapurin Venäjän voimakas vaikutus. Venäjällä ja Valko-Venäjällä on tulliliitto ja muodollisesti jopa sopimus valtioliitosta, vaikka Lukashenko esiintyykin maansa itsenäisyyden takaajana.

Oppositio puhaltaa yhteen hiileen

Nyt Babariko ja Tsepkalo ovat ilmaisseet tukensa Svjatlana Tsihanouskajalle, joka asettui ehdolle Lukashenkoa vastustavan bloggarimiehensä Sjarhei Tsihanouskin sijaan. Sjarhei Tsihanouski pidätettiin viime kuussa yleisen järjestyksen häiritsemisestä. Häntä uhkaa kolmen vuoden vankeusrangaistus.

– On ihme, että oppositio on yhdistynyt yhden ehdokkaan taakse. Aiemmin kaikki ovat ajaneet omaa agendaansa. Nyt ehkä nainen pystyy siihen, mihin miehet eivät pystyneet vuosiin, Suomessa opiskeleva valkovenäläinen Aliksei Zanouski sanoo.

Sunnuntaina noin kaksikymmentä henkilöä marssi Senaatintorilta Valko-Venäjän suurlähetystön edustalle. Kaksikymmentä henkilöä ei ole paljon, mutta mielenosoitus on oikeastaan ainoa käytössä oleva vaikutuskeino. Esimerkiksi opposition yhdistyminen yhden ehdokkaan taakse ei paljoa lohduta, jos ääntenlaskentaan ei voi luottaa.

– Tsihanouskaja voi saada enemmän ääniä, mutta kuka ne äänet laskee? Minun ajatukseni on, että jos tarpeeksi ihmisiä lähtee mukaan rauhanomaisiin protesteihin, myös Lukashenkon kannattajat saisivat ajatuksen vaihtoehdosta, Suomessa asuva Aleksandr Lunchuk sanoo.

Sotilaallisia ajoneuvoja Minskin kaduilla

Toivetta demokratiasta ja vapaista vaaleista varjostaa Valko-Venäjällä pelon ilmapiiri. Kaksi suosittua oppositioehdokasta istuu vankilassa. Valko-Venäjän poliisi pidätti Reutersin mukaan tiistaina ainakin 260 mielenosoittajaa, jotka olivat lähteneet kaduille oppositioehdokkaiden hylkäämispäätöksen vuoksi.

– Monet Valko-Venäjällä asuvat tuttuni eivät mielellään kerro siellä tapahtuvista asioista vapaasti, sillä tilanne on aika uhkaava, Lashkevich anoo.

Lashkevichin mukaan protestipotentiaali on tällä hetkellä suuri sakkojen tai pidätysten mahdollisuudesta huolimatta.

– Nyt jo Minskin kaduilla näkyy sotilaallisia ajoneuvoja. Ihmisiä yritetään selvästi pelotella, etteivät he lähtisi kaduille.

Koronapandemia viimeinen niitti

Lukashenkon vastustus on Valko-Venäjällä voimakkaampaa kuin vuosiin. Ihmiset alkavat kyllästyä 26 vuotta vallassa olleeseen presidenttiin kansalaisoikeusloukkauksien lisäksi heikon taloustilanteen vuoksi.

– Lukashenkolla oli ennen laaja kannatus, mutta ei enää. Ihmiset alkavat olla todella kyllästyneitä. Talous kasvoi viime vuosikymmenellä, mutta nyt palkat ovat junnanneet pakoillaan vuosia, Lashkevich sanoo.

Maan johdon tapa suhtautua koronaviruspandemiaan oli monille viimeinen niitti. Rajoitustoimia ei ole juuri otettu käyttöön. Lisäksi hallituksen uskotaan peitelleen todellisia tartunta- ja kuolleisuuslukuja.

– Ihmisiä kuolee, eikä ketään kiinnosta. On aika päästä eroon diktatuurista Euroopan sydämessä, protestiin osallistunut Antanina Jarats sanoo.

Nuoret kaipaavat muutosta

Lashkevich kertoo lähteneensä Valko-Venäjältä vuonna 2011, kun edellisvuoden vaalit eivät muuttaneet maassa mitään.

– Nuoret on se ryhmä, joka ehkä haluaa eniten muutoksia. Nuorilla on ehkä myös matalampi kynnys lähteä kaduille ja protestoimaan.

– Kysymys monilla on, että kestääkö Lukashenkoa seuraavat viisi vuotta. Mikäli vaalit eivät muuta mitään, seuraava ajatus voi olla lähteä maasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic