Uutiset

Kahvi aktivoi elimistön "hyvän" ruskean rasvan

Elimistössä on vain vähän ruskeaa rasvaa, jota käytetään lämmöntuotantoon.
Italian pääministeri Giuseppe Conte juo kahvia maan parlamentissa Roomassa 19. kesäkuuta. Kahvin juominen lisää ruskean rasvan aktiivisuutta ihmisissä. Kuva: ETTORE FERRARI
Italian pääministeri Giuseppe Conte juo kahvia maan parlamentissa Roomassa 19. kesäkuuta. Kahvin juominen lisää ruskean rasvan aktiivisuutta ihmisissä. Kuva: ETTORE FERRARI

Tuore tutkimus kertoo kahvilla olevan yhteys niin sanotun ”hyvän rasvan” eli ruskean rasvan toimintaan.

Tutkimusta johtamassa ollut Nottinghamin yliopiston professori Michael Symonds kertoo tutkijoiden havainneen, että kahvi voi stimuloida ruskeaa rasvaa.

– Ruskea rasva on ainutlaatuinen elin, jota käytetään lämmöntuotantoon. Sitä on aika vähän ruumiissa, Symonds kertoi USA Today -lehden verkkosivuilla.

Ruskeiden rasvasolujen avulla ruumis taistelee muun rasvan tuotantoa vastaan, kertoo Nottinghamin yliopisto tiedotteessaan. Kun ruumis tuottaa lämpöä, se käyttää energiaa ja polttaa täten kaloreita. Symondsin mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa että kahvi voi vaikuttaa siihen, miten ruskea rasva toimii.

Ruskeaa rasvaa vähiten lihavilla

Ruskea rasva vaikuttaa siihen, miten nopeasti ihmisruumis polttaa kaloreita. Aiemmin tällaista kudosta luultiin olevan vain talvella horrostavilla nisäkkäillä ja vauvoilla.

Sitä on kuitenkin löydetty myös aikuisista. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim kertoo, että ruskeat rasvasolut tuottavat lämpöä irtikytkijäproteiini 1:n avulla rasvahapoista ja sokerista.

Aktiivista ruskeaa rasvaa on todennäköisimmin nuorilla aikuisilla, normaalipainoisilla ja naisilla, ja epätodennäköisemmin lihavilla henkilöillä. Sen määrä ja aktiivisuus lisääntyvät toistuvassa kylmäaltistuksessa kuten avantouinnissa ja laihdutettaessa.

Aikuisilla on ruskeaa rasvaa ruumiissaan 50–100 grammaa. Kun se aktivoituu, se pystyy tuottamaan lämpöä 30 kertaa enemmän kuin mikään muu ruumiin elin.

Maksimaalisesti käytettynä se voi tuottaa jopa 10 prosenttia ruumiin päivittäisestä lämmöstä.

Tutkijat aloittivat tutkimalla hiiristä ja ihmisistä erotettuja kantasoluja. Sitten käyttöön otettiin vapaaehtoiset, joiden ruskean rasvan aktiivisuutta niskassa tutkittiin tunti kahvin juonnin jälkeen.

Kahvin juominen lisäsi ruskean rasvan aktiivisuutta ihmisissä.

Symonds kertoi, että kahvi auttaa ylipainon ja diabeteksen vastaisessa taistelussa, koska kahvin juominen parantaa myös elimistön glukoositasoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic