Uutiset

Kaikille EU-maille sopiva pakolaisratkaisu alkaa olla mahdoton tavoite, Merkel soitti Italian paikalle kokoukseen

EU-maat ovat siirtymässä yhä kauemmaksi yhteisen ratkaisun saamisesta turvapaikanhakijoita koskeviin ongelmiin. Saksa, Ranska, Italia, Suomi ja 12 muuta EU-maata kokoontuivat sunnuntaina Brysseliin keskustelemaan pakolaispolitiikan kiristämisestä.

Kokous valmisteli ensi torstaina alkavaa Eurooppa-neuvoston kokousta eli EU:n virallista huippukokousta, jossa pakolaispäätöksiä varsinaisesti tehdään.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan ei kannata odottaa, että lähipäivinä löytyisi kaikille EU-maille sopiva ratkaisu. Merkelin mukaan tulossa on kahden- tai kolmenvälisiä sopimuksia.

Odotukset eivät olleet korkealla edes etukäteen.

-Tämä on epävirallinen kokous, ei tässä päätöksiä tule. Valmistellaan seuraavan viikon tapaamisia, sanoi pääministeri Juha Sipilä jo ennen kokousta saapuessaan paikalle.

Sunnuntain hätäkokous oli Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin koollekutsuma ja isännöimä. Se kuitenkin järjestettiin ensisijaisesti Merkelin toiveesta.

Italia meinasi laistaa

Tarkoitus oli ensin pitää kokous vain muutamien EU-maiden kesken, mutta se laajeni nopeasti kaikille avoimeksi. Turvapaikanhakijoihin kielteisesti suhteutuvat Puola, Tshekki, Slovakia ja Unkari eivät osallistuneet kokoukseen.

Myös Italia suostui paikalle vasta kun Merkel soitti Italian pääministeri Giuseppe Contelle ja lupasi, ettei kokous tee kirjallista päätöslauselmaa.

EU:lla on käytännössä tämä viikko aikaa saada päätöksiä uudesta pakolaispolitiikasta tai tiedossa on poliittinen kriisi.

Saksassa Merkelin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen johtama hallitus on vaikeuksissa. Hallituksessa myös oleva Baijerin kristillisdemokraattinen CSU-puolue on ilmoittanut, että Merkelin on saatava uusia päätöksiä EU-kokouksissa tämän viikon aikana tai CSU:ta edustava sisäministeri Horst Seehofer aloittaa Saksan rajoilla pikakäännytykset turvapaikanhakijoille, joiden sormenjäljet on jo rekisteröity toisessa EU-maassa.

Jos Seehofer toimii yksipuolisesti ilman Merkelin lupaa, Merkel heittää hänet hallituksesta ja Saksan hallitus todennäköisesti hajoaa. Saksan sosiaalidemokraatit ovat jo aloittaneet uusiin vaaleihin valmistautumisen.

Suljetut keskukset puhuttavat

Jos Saksa aloittaa yksipuoliset käännytykset takaisin toisiin EU-maihin, tilanne EU:ssa menee yhä pahempaan lukkoon. Italian oikeistopopulistien johtama hallitus on jo ilmoittanut, ettei se tule ottamaan ketään takaisin Saksasta.

EU-maat keskustelevat parhaillaan suljetuista keskuksista, joihin Euroopasta turvapaikkaa hakevat kerättäisiin. Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esityksen mukaisesti näissä päätettäisiin nopeasti, onko hakija saapunut taloudellisten syiden perusteella vai tarvitseeko hän suojelua.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oli jo aiemmin esittänyt keskusten perustamista EU:n ulkopuolisiin maihin. Macronin esityksessä keskuksia voidaan perustaa EU-maihin. EU:ssa suunnitellaan Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin muuttamista laajemmin toimivaksi EU:n rajavartijaksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic