Uutiset

Kaikki hävittäjäehdokkaat lentävät Suomen talvessa – Valinnan ratkaisee lopulta menestyminen sotapeleissä

Kaikki Suomen tulevaksi hävittäjäksi ehdolla olevat testataan Satakunnan lennostossa Pirkkalassa tammi–helmikuussa, mutta ainakaan kahta niistä suomalaiset eivät pääse lentämään itse. Saab vakuuttaa saavansa Gripen E:n Suomeen testiin, vaikka Sveitsin vertailua varten lentokone ei ehtinyt.
Suomen nykyinen Hornet-hävittäjä on kuvassa Satakunnan lennostossa Pirkkalassa, jossa tulevat hävittäjäkandidaatit testataan talviolosuhteissa. Kuva: Jari Toivonen
Suomen nykyinen Hornet-hävittäjä on kuvassa Satakunnan lennostossa Pirkkalassa, jossa tulevat hävittäjäkandidaatit testataan talviolosuhteissa. Kuva: Jari Toivonen

Puolustusvoimat arvioi huippuluokan hävittäjäteknologiaa Satakunnan lennostossa Pirkkalassa tammi–helmikuun aikana, kun kaikki viisi Suomen seuraavaa hävittäjäkandidaattia lentävät vuorollaan taivaalla.

Suomeen saapuvat amerikkalaiset Boeingin Super Hornet ja Lockheed Martinin F-35, eurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassaultin Rafale ja ruotsalaisen Saabin Gripen E.

Jokaista hävittäjää koetellaan viikko kerrallaan. Tarkoitus on varmistaa, pitävätkö hävittäjävalmistajien väitteet ominaisuuksista paikkaansa ja toimivatko lentokoneet Suomen kylmässä, jäisessä ja pimeässä talvessa.

Toistaiseksi puolustusministeriö ei avaa järjestystä, jolla lentokoneet testataan.

Saab ei ehtinyt Sveitsin hävittäjähankintakilpailun arviointeihin, mutta yhtiö vahvistaa Lännen Medialle olevansa nyt mukana suomalaisten testeissä.

– Kyllä, Gripen E saapuu evaluointilentoihin. Koelento-ohjelma on edennyt täysin suunnitelmien mukaisesti.Tällä hetkellä neljä Gripen E:tä lentää koelentoja ja lisää koneita lentää tietysti tulevina kuukausina, kertoo Saabin Suomen-kampanjajohtaja Magnus Skogberg.

Ei ainakaan Gripenin ja F-35:n puikkoihin

Suomalaiset koelentäjät eivät pääse Pirkkalassa ainakaan Gripenin tai F-35:n puikkoihin. Syy on siinä, että nämä hävittäjät ovat yksipaikkaisia. Gripenistä ei ole vielä valmistettu kaksipaikkaista F-mallia, jota Suomelle tarjotaan.

– Suomalaisten mukaan pääsy riippuu siitä, ketkä tuovat kaksipaikkaisia hävittäjiä. Suomalainen ei lennä mitään hävittäjää yksin, sanoo puolustusministeriön hävittäjähankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei hävittäjien ominaisuuksia voitaisi arvioida. Kaikki koneet ottavat talteen tiedot lennoista.

– He lentävät meidän asettaman profiilin mukaan.

Tietoa sotapelejä varten

Tässä vaiheessa kyseessä on vasta hävittäjien teknisten ominaisuuksien testaustapahtuma. Testissä ovat muun muassa lento-ominaisuudet sekä tutka- ja sensorijärjestelmät.

– Testaamme, onko hävittäjä sellainen, mitä valmistaja lupaa, Puranen toteaa.

Tarkoitus on kerätä todellista tietoa, jota voidaan käyttää myöhemmin järjestettävissä sotapeleissä. Sotapelit ratkaisevat puolustushallinnon valinnan tulevaksi hävittäjäksi. Lopullisen päätöksen tekee hallitus vuonna 2021.

Hävittäjät valmistajineen saapuvat Suomeen erikseen ja yksi kerrallaan, koska jokainen taho haluaa pitää kiinni yrityssalaisuuksistaan.

Loppuvuonna vielä tarkentava tarjouspyyntö

Hävittäjähankkeen neuvottelut ovat edenneet siihen pisteeseen, että loppuvuoden aikana valmistajille lähtee tarkentava tarjouspyyntö.

Tarkentava tarjouspyyntö räätälöidään jokaiselle valmistajalle erikseen sen mukaan, mitkä kysymykset jäivät avoimiksi ensimmäisessä tarjouksessa. Tavoitteena on optimoida kunkin valmistajan tarjousta Suomen vaatimuksiin.

Kyse on testaustapahtumaan verrattuna erillisestä asiasta, eikä vastauksia tarkentavaan tarjouspyyntöön välttämättä saada kaikilta testaukseen mennessä.

Purasen mukaan testaustapahtuma järjestetään Pirkkalassa tammi–helmikuussa, jotta on paras todennäköisyys talvisille ja vaikeille olosuhteille.

Lopullinen tarjous pyydetään vuonna 2021, jonka perusteella järjestetään parhaan hävittäjän ratkaiseva sotapeli.

Hävittäjien ominaisuuksia

Valmistajien ilmoittamia tietoja.

Huippunopeus

Eurofighter 2 450 km/h, Gripen 2 450, Rafale 2 205, F-35 1 960, Super Hornet 1 960.

Lentokorkeus

Eurofighter 16 764 metriä, Gripen 16 000, Super Hornet 15 250, F-35 15 240, Rafale 15 240.

Käyntiaika maassa

Gripen 10 minuuttia, Eurofighter 25 minuuttia, Super Hornet 35 minuuttia, F-35 alle 60 minuuttia.

Taistelusäde

Gripen 1 500 kilometriä, Eurofighter 1 390, F-35 1 200, Rafale 1 000, Super Hornet 740.

 

Lähde: Paras hävittäjä Suomelle, Pentti Perttula

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti