Uutiset

Kaivosjätti Vale tuomittiin maksamaan kaikki vahingot tuhoisasta patoturmasta – ainakin 240 kuoli Brasiliassa

Yhtiö ei ole kiistänyt vastuutaan aiheutuneista vahingoista.
Tammikuussa tapahtuneen tuhoisan patoturman jäljiltä 22 ihmistä on yhä kateissa. Kuva: Antonio Lacerda
Tammikuussa tapahtuneen tuhoisan patoturman jäljiltä 22 ihmistä on yhä kateissa. Kuva: Antonio Lacerda

Brasilialaistuomari on tuominnut kaivosyhtiö Valen maksamaan kaikki vahingot, jotka syntyivät Brumadinhon padon murtuessa Minais Geraisin osavaltiossa Kaakkois-Brasiliassa tammikuussa. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Padon murtuminen sai aikaan mutavyöryn, joka hautasi alleen yhtiön toimitiloja sekä läheisiä maatiloja. Tietojen mukaan ainakin 248 ihmistä kuoli tapahtumassa, ja 22 ihmistä on yhä kateissa.

Tuomari Elton Pupo Nogueira ei määrännyt Valelle kiinteää korvaussummaa. Tuomioistuimen perustelujen mukaan turman kaikkia seurauksia ei voitu määritellä teknisin perustein.

– Korvauksen arvo ei käsitä vain tapahtumasta johtuneita kuolemia, vaan se vaikutti myös paikalliseen ja alueelliseen ympäristöön sekä taloudelliseen toimintaan, tuomari perusteli.

Yhtiön varoja on aiemmin jäädytetty lähes 2,6 miljardin euron edestä. Nogueira piti tämän päätöksen voimassa. Hänen mukaansa varoja tulisi käyttää onnettomuudesta kärsineiden perheiden ja yritysten tukemiseen.

Tuomari kertoi, että Vale on toiminut hyvässä yhteistyössä oikeuslaitoksen kanssa. Lisäksi yhtiön puolustusasianajajat eivät ole kiistäneet yrityksen vastuuta aiheutuneista vahingoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti