Uutiset

Kaksi kokoomuksen kansanedustajaa teki lakialoitteen, jotta terroristijärjestön toimintaan osallistuminen kriminalisoitaisiin

Presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut jo aiemmin Twitterissä, että terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa.
Pia Kauman (kok.) mukaan terroristijärjestön toimintaan osallistumisen kriminalisointi olisi ennaltaehkäisevää toimintaa. Kuva: Mauri Ratilainen
Pia Kauman (kok.) mukaan terroristijärjestön toimintaan osallistumisen kriminalisointi olisi ennaltaehkäisevää toimintaa. Kuva: Mauri Ratilainen

Kokoomuksen kansanedustajat Pia Kauma ja Heikki Vestman jättivät joulun alla lakialoitteen terroristijärjestön toimintaan osallistumisen kriminalisoinnista.

Lakialoitteessa terroristijärjestöiksi tai terroristeiksi katsotaan EU:n laatiman terroristiluettelon mukaisesti terroritekoihin osallistuneet henkilöt, ryhmät ja yhteisöt. Luetteloon voidaan merkitä myös henkilöitä, ryhmiä ja yhteisöjä, joilla YK:n turvallisuusneuvosto on todennut olevan yhteyksiä terrorismiin ja joille se on määrännyt seuraamuksia.

Lakialoitteeseen sisältyy mahdollisuus poistaa kansalaisuus kaksoiskansalaiselta, joka osallistuu terroristijärjestön toimintaan.

Osallistuminen kriminalisoitu myös Kanadassa ja Ranskassa

Nykyisessä rikoslaissa on kriminalisoitu muun muassa terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toiminnan edistäminen, terrorismin rahoittaminen ja värväys terrorismirikoksen tekemiseen. Kauman mukaan osallistumisen kriminalisointi olisi ennaltaehkäisevää toimintaa terrorismin torjunnassa.

Kauma ja Vestman muistuttavat, että terroristijärjestön toimintaan osallistuminen ja kuuluminen terroristijärjestöön on jo kriminalisoitu muun muassa Kanadassa, Norjassa, Ranskassa ja Tanskassa.

Suojelupoliisilla 390 seurattavaa kohdehenkilöä

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio piti samansuuntaista lakimuutosta mahdollisena Lännen Median haastattelussa viime viikolla. Nuotion mukaankin lainsäädäntöön voitaisiin listata nimeltä terroristijärjestöt, joihin kuuluminen on rangaistavaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut Twitterissä, että terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa. Sanna Marinin (sd.) hallitus on kertonut selvittävänsä mahdollisia muutoksia terrorismilakeihin.

Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka Suomessa on kohonnut ja seurattavia kohdehenkilöitä on 390.

Uusimmat

Fingerpori

comic