Uutiset

Kaksi miestä vangittu epäiltyinä perussuomalaisten vaalipäällikön murhayrityksestä- Toinen on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu

Poliisin mukaan epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana.
Poliisi tavoitti rattijuopon Forssassa. Kuva: JUSSI LEINONEN
Kuva: JUSSI LEINONEN

Kaksi miestä on vangittu epäiltyinä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta murhayrityksestä, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

Toinen vangituista on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Teemu Kalevi Torssonen. Hän on myös Keski-Suomen maakuntavaltuuston jäsen. Forssan Lehti julkaisee Torssosen nimen jo tässä vaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi.

Torssonen ei ole valtuustossa minkään puolueen ryhmässä, vaan hänellä on oma yhden miehen valtuustoryhmä. Hän on aiemmin kuulunut perussuomalaisiin.

Toinen vangituista on Helsingin Sanomien mukaan Tero Ala-Tuuhonen, joka on toiminut Soldiers of Odinin lisäksi Kansallismielisten liittouman johtajana. Kansallismielisten liittouma on yhdistys, joka pyrkii kokoamaan yhteen Suomen äärioikeistoa. Forssan Lehti julkaisee  Ala-Tuuhosen nimen jo rikosepäilyn aikana, sillä hän on julkisuudessa profiloitunut äärioikeistolainen vaikuttaja.

Tunkeutuivat asuntoon

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsässä heinäkuussa. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.
Keskusrikospoliisin mukaan epäillyt otettiin kiinni 3. syyskuuta Keski-Suomessa. Heidät vangittiin sunnuntaina 6. syyskuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, joka oli tuolloin päivystävä käräjäoikeus.

Poliisi ei kommentoi motiivia

Poliisi on aiemmin kertonut, että tekopaikalta nähtiin poistuvan kaksi tummiin pukeutunutta ihmistä. Muutoin poliisi on ollut vaitelias tutkinnan yksityiskohdista.

–  Esitutkinta on edelleen kesken ja jatkuu vangitsemisten jälkeen muun muassa kuulemisilla ja teknisellä tutkinnalla. Poliisi selvittää epäillyn rikoksen motiivia, eikä sitä voida kommentoida kuulemisten ollessa kesken, kertoi tutkintaa johtava rikoskomisario Jussi Luoto tiedotteessa.

Luoto kertoi perjantaina STT:lle, että yksi syy niukkaan tiedottamiseen on se, että epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana. Hän ei vahvista tässä vaiheessa, ovatko vangitut kaksi miestä juuri ne, joiden epäillään käyneen Katajan kimppuun. Poliisi pyytää edelleen yleisövihjeitä tapauksen selvittämiseksi.

Vuonna 1981 syntynyt Torssonen vangittiin viime sunnuntaina todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä. Vuonna 1976 syntynyt Ala-Tuuhonen vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi toisenkin miehen vangittavaksi todennäköisin syin.

Taustalla poliittisia kiistoja

Ylen tietojen mukaan Pekka Kataja oli mukana estämässä Teemu Torssosen asettumista ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Päätöksen asiasta teki perussuomalaisten Keski-Suomen piiri. Vaalipäällikön tehtävien lisäksi Kataja on aiemmin toiminut kansanedustaja Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

Ala-Tuuhonen luonnehtii Twitter-profiilissaan itseään kansallis-konservatiiviseksi etnonationalistiksi. Hän toimii Kansallismielisten liittoumassa, joka on lähellä muun muassa uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä (PVL). Korkein oikeus on kieltänyt PVL:n toiminnan, kunnes järjestön lakkauttamisvaatimuksesta annetaan ratkaisu.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta noin kello 9–10. STT-HäSa

Päivitetty 11.9. kello 18:16. Lisätty muun muassa vangittujen nimet.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic