Uutiset

Kaksi näkökulmaa Eurooppaan: Marin puolustaa elpymispakettia, Orpo haluaa ulkorajoille tiukemman rajavalvonnan

Eurooppa-foorumin viimeisessä päivässä pääministeri Sanna Marin ja oppositiojohtaja Petteri Orpo toivat esiin omat näkemyksensä EU:sta ja sen tulevaisuudesta.
Sanna Marin ja Petteri Orpo Eurooppa-foorumissa Turussa. Kuva: Jane Iltanen / TS

Sanna Marin

Pääministeri Sanna Marin (sd) puolusti Turun Eurooppa-foorumissa tiukasti paljon parjattua elpymispakettia ja vakuutti sen olevan kertaluontoinen.

– EU:lla on lähitulevaisuudessa kolme haastetta: koronasta toipuminen, ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden katoamisen pysäyttäminen ja EU:n aseman ja arvojen turvaaminen. Koronarokotukset etenevät, mutta entisestään pitää tuotantoa ja jakelua lisätä. Samalla pitää taistella disinformaatiota vastaan ja rokotekattavuus saada korkealle tasolle. Uusien virusvarianttien seulomista ei pidä lopettaa.

EU:n pitää olla myös edelläkävijä tässä ajassa, kun ilmastonmuutosta torjutaan. Fit for 55 -pakettia tullaan käsittelemään yhdessä eduskunnan kanssa syksyn aikana. Myös metsäasioissa Suomen pitää tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa ja näistä onkin viety viestiä komission suuntaan. Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi pitää tehdä paljon työtä, mutta Suomi haluaa olla hiilineutraali vuonna 2025.

Samalla suurvaltojen voimasuhteet ovat murroksessa. Unionin asema pitää turvata uudessa ajassa ja monenvälistä sääntöpohjaista järjestelmää tarvitaan. EU:n pitää olla vahva ja itsenäinen toimija. Jatkuvuus on vaikuttavaa EU-politiikkaa.

EU:n elpymispaketista ei tule pysyväisluonteista, vaan se on varmasti kertaluonteinen. Elpymispaketilla mahdollistetaan talouden elpyminen haastavassa tilanteessa. On tärkeää, että Suomi tekee yhteistyötä samanmielisten jäsenmaiden kanssa, mutta yhtä lailla haemme yhteistyötä myös muiden maiden kanssa.

Petteri Orpo

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muokkaisi valmiuslainsäädäntöä sellaiseksi, että turvapaikkahakemusten vastaanotto voitaisiin väliaikaisesti pysäyttää tarvittaessa.

– Lähdin aikoinaan mukaan politiikkaan kampanjoidakseni Suomen EU-jäsenyyden puolesta. EU:n myötä Suomi on avautunut, vaurastunut ja kansainvälistynyt. Helppoa ei silti ole ollut, eikä ole. On jäsenmaita, jotka eivät saa talouttaan kuntoon eikä EU:n talous kasva riittävästi. Olemme jäämässä kehityksessä jälkeen. EU:n linjaa on kirkastettava, sillä Kiina on nousemassa Yhdysvaltojen tasolle ja Venäjä muuttuu koko ajan arvaamattomammaksi. Suomen pitää olla aktiivisesti mukana muokkaamassa EU:n tulevaisuutta. Me tarvitsemme ulko- ja turvallisuuspoliittisen viitekehyksen. Se tarkoittaa, että EU:n on oltava valmis, kun ihmiset pakenevat henkensä edestä Afganistanista. Tarvitsemme tehokkaamman turvapaikkamenettelyn, kiintiöpakolaisjärjestelmän ja tiukat EU:n ulkorajat. Humanitäärinen katastrofi pitää myös minimoida eli auttaa ihmisiä lähellä.

Oli virhe, että Suomen hallitus jättäytyi pois Hansa-ryhmästä (pohjoisimpien EU-maiden yhteinen ryhmä), EU:ssa pitää lisätä keskustelua yhteisestä finanssipolitiikasta ja kokoomus kannattaa yhteisten varojen kasvattamista.

Ilmastonmuutos haastaa myös EU:ta, mutta Suomella on hyvät lähtökohdat ratkaista haasteet. EU:n kansainvälistä roolia on myös vahvistettava. EU:lla pitää olla sanansa sanottavana myös kansainvälisessä politiikassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic