Uutiset

Kaksi republikaania vastustaa Trumpin tuomarinimitystä USA:ssa, päätös riippuu kahdesta senaattorista – Demokraatit puhuvat jo korkeimman oikeuden mullistamisesta uudella lailla

Republikaaneilla on Yhdysvaltain senaatissa 53 edustajaa, demokraateilla 47. Vuonna 2016 republikaanijohtaja sanoi kahdeksan kuukautta ennen vaaleja, että tuomarinimitystä ei voi enää tehdä, mutta nyt sama mies lupaa äänestystä alle kaksi kuukautta ennen vaaleja.
Vuonna 2016 senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell (keskellä) ei suostunut tuomarinimitykseen kahdeksan kuukautta ennen vaaleja. Nyt McConnell vannoo senaatin äänestävän nimityksestä, vaikka vaaleihin on alle kaksi kuukautta aikaa. Kuva: epa08195370
Vuonna 2016 senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell (keskellä) ei suostunut tuomarinimitykseen kahdeksan kuukautta ennen vaaleja. Nyt McConnell vannoo senaatin äänestävän nimityksestä, vaikka vaaleihin on alle kaksi kuukautta aikaa. Kuva: epa08195370

Jo kaksi republikaanisenaattoria sanoo kieltäytyvänsä äänestämästä uuden korkeimman oikeuden tuomarin nimityksestä istuvan presidentin Donald Trumpin virkakauden loppumetreillä.

Mainen osavaltion republikaanisenaattori Susan Collins kertoi ensimmäisenä vastustavansa tuomarinimitystä viime perjantaina kuolleen Ruth Bader Ginsburgin tilalle kuluvan vaalikauden aikana.

Collins totesi tv-kanava NBC:lle, ettei kannattanut tuomarinimitystä kahdeksan kuukautta ennen vaaleja vuonna 2016, kun tuomari Antonin Scalia kuoli. Tuolloin ehdotus nimityksestä olisi tullut demokraattipresidentti Barack Obamalta.

– Nyt olemme vielä lähempänä vaaleja – alle kahden kuukauden päässä – joten samaa periaatetta on noudatettava nyt, Collins sanoi.

Toinen nimitystä vastaan äänestävä on Alaskan republikaanisenaattori Lisa Murkowski.

– Olen sanonut jo viikkojen ajan, etten tue korkeimman oikeuden mahdollista tuomarinimitystä näin lähellä vaaleja, Murkowski sanoi NBC:lle.

Jos kaksi muuta republikaanisenaattoria äänestää tuomarinimitystä vastaan, puolue ei saa enemmistöä nimityksen taakse senaatissa, jossa republikaaneilla on 53 edustajaa ja demokraateilla 47.

Tasatilanteessa 50—50 varapresidentti ratkaisisi äänestyksen erittäin todennäköisesti oman puolueensa eli republikaanien hyväksi.

Vuoden 2016 periaate kiistana

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell joutui kovan kritiikin kohteeksi vuoden 2016 tapahtumien takia, kun hän vannoi lauantaina, että senaatti äänestää tuomarinimityksestä.

Trump ilmoitti aiemmin samana päivänä, että hän aikoo tehdä nimityksen ennen marraskuun 3. päivän vaaleja.

Yhdeksästä henkilöstä koostuvan korkeimman oikeuden tuomarit nimitetään eliniäksi. Presidentti esittää henkilöä ja senaatin enemmistön on hyväksyttävä valinta.

Vuonna 2016 McConnell kieltäytyi edistämästä mitenkään demokraattipresidentin tekemää tuomarinimitystä senaatissa, vaikka tuolloin vaaleihin oli aikaa vielä kahdeksan kuukautta. Hän sanoi, ettei tuomarinimityksiä pitäisi enää tehdä vaalikauden viimeisenä vuotena.

Nyt demokraatit vaativat McConnellia pitämään kiinni tuolloisesta periaatteesta.

Nimitystä jo vastustavat sekä mahdollisesti uudet sitä vastaan puhuvat republikaanisenaattorit ovat todennäköisesti sellaisia, joilla on edessään tiukka kilpa uudelleenvallinasta. Esimerkiksi nimitystä jo vastustava alaskalaissenaattori Collins kamppailee jatkopaikasta.

Senaattorien pelkona on, että takinkääntö vain muutama vuosi sitten muodostuneelle periaatteelle lähettäisi yleisölle viestin epäluotettavuudesta ja opportunismista.

Demokraateilla mielessä kova vastatoimi

Konservatiiveilla on korkeimmassa oikeudessa tällä hetkellä viisi edustajaa, liberaaleilla neljä.

Jos republikaanit onnistuvat saamaan senaatin enemmistön tukemaan Trumpin esittämää nimitystä liberaalin Ginsburgin tilalle, republikaanit saisivat oikeusistuimeen 6—3-enemmistön, millä olisi suuri poliittinen vaikutus jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Korkein oikeus linjaa esimerkiksi aselakeja, aborttikysymyksiä ja presidentin valtaoikeuksia. Sillä on suuri rooli presidentin ja senaatin ajamien lakihankkeiden vahvistamisessa tai kumoamisessa.

Demokraattien keskuudessa puhutaan CNN:n mukaan jo avoimesti ratkaisusta, johon puolue voisi lähteä, mikäli republikaanit saisivat ajettua konservatiivituomarin nimityksen läpi huipputiukassa, noin kuuden viikon aikataulussa.

Jos demokraattiehdokas Joe Biden nousisi presidentiksi, demokraatit voisivat pyrkiä lisäämään korkeimman oikeuden tuomarien määrää tulevalla kaudella niin, että liberaalit saisivat sinne enemmistön.

Yhdysvaltain perustuslaki ei määritä korkeimman oikeuden tuomarien määrää eli lisääminen olisi mahdollista.

Tulevina viikkoina demokraattien uskotaan pyrkivän lykkäämään senaatin nimityspäätöksestä äänestämistä ruuhkauttamalla senaatin viimeisiä viikkoja muilla käsittelyillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic