Uutiset

Kaksi teinipoikaa syytettynä törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuneen rikoksen valmistelusta

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään keskiviikkona törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuneen rikoksen valmisteluun koskevia syytteitä. Syytettyinä on kaksi vuonna 2001 ja 2002 syntynyttä teinipoikaa. Alaikäisten syyttäminen kyseisestä rikoksesta on harvinaista.

Niin syytetyt kuin asianosaiset halusivat oikeudenkäynnin salaiseksi eli yleisöä ei lopulta käsittelyyn päästetty kuulemaan tapauksesta. Salaisen käsittelyn perusteiksi mainittiin se, että asianosaisista tulee käsittelyn aikana esille arkaluonteisia, yksityisiä tietoja, jotka liittyvät esimerkiksi terveyteen ja sosiaalihuollon palveluihin.

Myös syyttäjä sanoi ymmärtävänsä pyynnön salaisesta käsittelystä, mutta toivoi tuomion olevan aikanaan julkinen.

Helsingin käräjäoikeus päätti lyhyen harkinnan jälkeen suostua pyyntöihin salaisesta käsittelystä, koska piti pyyntöjä perusteltuina. Käsittelyllä ei katsottu olevan sellaista yleistä etua puoltavaa seikkaa, että se olisi käyty julkisesti. Myös se vaikutti päätökseen, että syytetyt ovat alle 18-vuotiaita.

Aikanaan tuomiossa otetaan kantaa siihen, tuleeko siitä julkinen. Tuomiosta ainakin poistetaan kaikki yksityiset tiedot, jos se tulee julkiseksi.

Jo etukäteen salissa valokuvaaminen oli kielletty. Asiaa käsitellään oikeudessa mahdollisesti myös maanantaina 22. tammikuuta.

Lainsäädännön mukaan törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuneen rikoksen valmisteluun syyllistyy, jos esimerkiksi sopii toisen kanssa tai laatii yksityiskohtaisen suunnitelman jonkin mainitun rikoksen tekemisestä. Tai palkkaa, käskee tai muuten yllyttää toista mainitun rikoksen tekemiseen taikka lupautuu tai tarjoutuu tekemään sen.

Myös se on laitonta, jos pitää rikoksen tekemistä varten ampuma- tai teräasetta tai muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä taikka välinettä, joka soveltuu erityisesti käytettäväksi välineenä rikoksessa.

Rikoksen valmistelusta voidaan tuomita vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic