Uutiset

Kaksikielinen hätäkeskuskurssi lopulta huippusuosittu – Pelastusopisto haluaa lisätä koulutusmääriä

Kaksikielinen hätäkeskuspäivystäjän koulutus sai suuren suosion hakuajan viime hetkillä. Lopulta hakijoita oli 368, kun vielä kaksi viikkoa ennen hakuajan päättymistä hakijoita oli vain 36. Vaasassa ruotsiksi ja suomeksi opiskeltavalle kurssille valitaan 16 opiskelijaa.

Hakemuspinoa käydään parhaillaan läpi Pelastusopistossa Kuopiossa. Vielä ei ole tarkkaa tietoa hakijoiden maantieteellisestä jakaumasta, mutta ensituntuman perusteella hakijoita on ympäri suomea.

-Ikäjakauma on aina ollut laaja. Hakijoiden joukossa on suoraan koulun penkiltä tulleita mutta myös ammatinvaihtajia, sanoo Pelastusopiston hätäkeskustiimin vetäjä Toni Alatalo Lännen Medialle.

Hakijoiden joukosta tehdään ensin esikarsinta. Maaliskuun pääsykokeeseen Pelastusopistolle kutsutaan noin 70 hakijaa.

Ruotsin kielen taitoa halutaan laajentaa

Hätäkeskuslaitoksen tavoite on, että kaksikieliseltä kurssilta työllistytään ympäri Suomea. Tällöin jokaisessa hätäkeskuksessa olisi ruotsia osaavia työntekijöitä.

Kun hätäkeskukset verkottuvat, voidaan hätäpuheluun jatkossa vastata miltä paikkakunnalta tahansa. Näin toimitaan silloin, jos yhden hätäkeskuksen alueen päivystäjät ovat jo varattuna.

Ruotsin kielen taito heikentyy lähivuosina hätäkeskuksissa muun muassa eläköitymisten takia. Kaksikielisellä päivystäjäkoulutuksella paikataan vajetta. Kurssi toteutetaan nyt ministeriön lisärahoituksella.

Pelastusopisto toivoo kahta vuosikurssia

Pelastusopisto ja hätäkeskuslaitos haluavat jatkossa nostaa hätäkeskuspäivystäjien koulutusmäärät pysyvästi 32 opiskelijaan vuodessa, koska alalla on työvoimapulaa.

Vielä viime vuonna päivystäjiä koulutettiin 24 yhdellä vuosikurssilla. Tänä vuonna vuosikursseja on sisäministeriön lisärahoituksen turvin yhden sijasta kaksi. Molemmissa on 16 opiskelijaa. Toinen kurssi alkoi tammikuussa Kuopiossa, toinen alkaa siis elokuussa Vaasassa kaksikielisenä.

Kaksikielisen kurssin jatko on vielä auki. On myös mahdollista, että kahden vuosikurssin malli toteutuisi vastedes kokonaan Kuopiossa.

-Meillä on tahtotila, että kahdesta vuosikurssista tulisi jatkuva malli, mutta se vaatisi lisärahoitusta, sanoo Alatalo.

-Asiaa on esitetty ministeriöön. Tällä hetkellä asia on poliitikkojen käsissä.

Valtion budjettia käsitellään maalis–huhtikuussa, ja hallitus lyö sen lukkoon elokuussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic