Uutiset

Kanada ilmoitti keskeyttävänsä Boeing 737 Max -lentokoneiden lennot – Yhdysvallat harvoja, jotka jatkavat lentoja

Kanada on viimeisin maa, joka pysäyttää Etiopiassa tuhoisaan lento-onnettomuuteen joutuneen Boeing 737 Max -konetyypin lennot. Pohjois-Amerikassa Boeingin kotimaa Yhdysvallat ei ole vielä laittanut konetta lentokieltoon, mutta Kanadan päätös vaikuttaa moniin mantereen lentoihin.
Kanada aloitti Boeing 737 Max -lentokoneiden lentokiellot Pohjois-Amerikassa. Kuva: ERIK S. LESSER
Kanada aloitti Boeing 737 Max -lentokoneiden lentokiellot Pohjois-Amerikassa. Kuva: ERIK S. LESSER

Boeing 737 Max -lentokoneiden lentokielto laajeni myös Pohjois-Amerikkaan, kun Kanada ilmoitti keskiviikkoiltana Suomen aikaa estävänsä konetyypin lennot.

Kanadan liikenneministerin Marc Garneaun mukaan kyseiset lentokoneet eivät toistaiseksi saa lähteä Kanadasta, saapua Kanadaan tai lentää Kanadan yli, joten vaikutuksia on Pohjois-Amerikan sisäisiinkin lentoihin. Kanadassa lentoyhtiöillä on 37 kyseisen mallin lentokonetta.

Tämä turvallisuustoimenpide astuu voimaan välittömästi ja jatkuu kunnes toisin ilmoitetaan, ministeri Garneau totesi.

Myös Ukraina ilmoitti aikovansa keskeyttää Boeing 737 Max -lentokoneiden lennot. Euroopan unioni teki aiemmin päätöksen lentojen pysäyttämisestä.

Päätöksiä lentojen lopettamisesta ovat tehneet muun muassa Australia, Meksiko, Kiina ja Intia.

Yhdysvallat ei ole tehnyt päätöstä lentokiellosta. Presidentti Donald Trump on sanonut luottavansa konetyyppiin.

Mustien laatikkojen suunta epäselvä

Sunnuntaina Etiopiassa sattuneessa onnettomuudessa kuoli 157 ihmistä. Onnettomuus sattui Boeing 737 Max 8 -konetyypille. Sama konetyyppi joutui onnettomuuteen viisi kuukautta sitten Indonesiassa, jossa kuoli 189 ihmistä.

Ethiopian Airlinesin tiedottaja kertoi keskiviikkona, että turmakoneen mustat laatikot lähetetään Saksaan onnettomuustutkimuksia varten. Saksan onnettomuustutkintaviranomaiset kuitenkin ilmoittivat heti perään, etteivät he pysty tutkimaan uuden konetyypin mustia laatikoita.

Boeingin osake on ollut jyrkässä laskussa lentokieltojen seurauksena. Konetyypillä on 5 000 tilausta, mutta ne ovat ainakin tällä hetkellä suuressa vaarassa.

Tällä hetkellä lentokiellossa on reilut kaksi kolmannesta maailman Boeing 737 Max -lentokoneista. Esimerkiksi lentoyhtiö Norwegian vaatii Boeingilta hyvityksiä.

Artikkelia on päivitetty 13.3 kello 20.34. Saksa ilmoitti, ettei se tutki Etiopian turman mustia laatikoita. Lisätty maita, joissa on konetyypin lentokielto.

Uusimmat

Fingerpori

comic