Uutiset

Kanadan Torontossa kiistellään lasten rokottamisesta

Naapurimaassa Yhdysvalloissa on meneillään pahin tuhkarokkoepidemia sitten vuoden 1992. Torontolaiset ovat montaa mieltä rokotusten pakollisuudesta.

Suomessa keskustelu lasten rokottamisesta on ollut pinnalla tasaisin väliajoin. Kanadassa, ja tarkemmin sanottuna Toronton alueella, keskustelu aiheesta käy juuri nyt kuumana.

Kanadan naapurivaltiossa, Yhdysvalloissa, on meneillään pahin tuhkarokkoepidemia sitten vuoden 1992 ja Toronton alueen julkisen terveydenhuollon johtaja Eileen de Villa haluaa Toronto Star -lehden mukaan tarttua asiaan ennen kuin sama tapahtuu yhä kasvavan rokotevastaisuuden myötä myös Torontossa.

Nykyisen lain mukaan vanhemmilla on oikeus päättää lastensa rokotuksesta, ja de Villa on huolissaan tilanteesta. Hän teki viime viikolla esityksen, jossa hän vaatii, että ainoastaan terveydelliset syyt ovat riittävä peruste jättää lapsi rokottamatta Ontarion provinssissa.

Lääkintöhallitus (Board of Health) käsitteli esitystä maanantaina. Se päätti äänestyksen jälkeen viedä asian eteenpäin, provinssin terveysministerille, julkisessa käsittelyssä tapahtuneista mielenosoituksista huolimatta.

”Yhteiskuntana arvostamme vapautta”

Miten sitten Pohjois-Amerikan nopeimmin kasvavassa kaupungissa, Torontossa, paikalliset ihmiset suhtautuvat asiaan: pitäisikö lasten rokottamisen olla pakollista vai tuleeko vanhemmilla olla oikeus päättää asiasta?

– Mielestäni kyse on tasapainosta kahden asian välillä: haluammeko uhrata vapauden ehkäistäksemme sairauksia rokotteiden muodossa? Pakolliset rokotteet olisivat hyvä asia, mutta yhteiskuntana me arvostamme vapautta ja tämä olisi melkoinen ennakkotapaus, 24-vuotias Dakota Gregory pohtii Lännen Median haastattelussa.

Yhdessä matkassa olleet April, 23, ja Colin, 19, jotka eivät halunneet kertoa sukunimiään, olivat puolestaan keskenään hieman eri linjoilla asiasta.

– Tiedän monia, jotka eivät halua rokotteita, koska ne sisältävät eläinperäisiä tuotteita. En koe rokotteiden olevan niin tärkeitä, että niiden tulisi olla pakollisia. Itse rokotteilla voi olla paljon pahempia seurauksia. Mutta, jos joku muuttaa Kanadaan toisesta maasta – silloin on tärkeää, että rokotukset ovat kunnossa. Mutta mielestäni viimeinen asia on rokotusten pakollisuus. Pakollisia asioita tulisi ylipäätään olla vähemmän, varsin kiihkeästi asiaan suhtautuva April paaluttaa voimasanojen kera.

– Lapsilla rokotusten kuuluu olla pakollisia. Meillä on tässä nähtävästi kaksi eri mielipidettä, Colin naureskelee.

”On tärkeää, että ihmiset noudattavat rokotusohjelmaa”

Toisilla taas oli hieman jyrkempi kanta joidenkin vanhempien päätökseen olla rokottamatta lapsiaan.

– On tärkeää, että ihmiset noudattavat rokotusohjelmaa. Se on olemassa syystä, joten jokaisen tulee olla mukana siinä. Jotkut sanovat ”Jumala tarkoitti lapseni kuolevan”… Okei, hieno juttu, jos olet tyytyväinen, mutta ei muiden lasten tarvitse kuolla sen takia, 63-vuotias Gary Fish näkee.

67-vuotias kirjailija, Jan Richardson, antoi ehkä kaikkein painavimmat argumentit: hän ei näe, että olisi välttämättä elossa ilman rokotuksia.

– Lapsia kuolee, jos heitä ei rokoteta. Jos minua ei olisi rokotettu poliota tai tuhkarokkoa vastaan, en välttämättä olisi tässä. Kenelläkään vanhemmalla ei ole oikeutta olla rokottamatta lastaan ilman lääketieteellistä perustetta. Ihmisillä on oikeus harjoittaa uskontoaan, mutta ei silloin, jos se vaikuttaa muihin ihmisiin. Mietitäänpä esimerkiksi Kongoa: ebola levisi pelon takia, koska ihmiset eivät ymmärtäneet lääkäreiden haluavan auttaa heitä. Lapsia kuolee myös tuhkarokkoon, sikotautiin sekä vihurirokkoon ja nämä olisivat estettävissä.

– Jos minulla olisi lapsi, jota ei lääketieteellisistä syistä voi rokottaa, hän ei olisi niin hyvin suojattu sairauksilta, joten en ymmärrä periaatepäätöstä olla rokottamatta lasta. Jotkut väittävät autismilla ja rokotteilla olevan yhteys, mutta missä on tämän todistava tieteellinen tutkimus? Lääkärit eivät rokottaisi meitä, jos se ei olisi turvallista, Kim Lonsdale puolestaan komppaa.

Suomessa aihe oli isosti pinnalla viimeksi vuoden 2018 loppupuolella, kun Pohjanmaalla sijaitsevassa Luodon kunnassa useilla rokottamattomilla lapsilla todettiin tuhkarokkotapauksia.

Vaadittavat…rokotukset

Ontariossa lapsilta vaaditaan koulua käydäkseen Tdap-IPV-rokote kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää ja poliota vastaan. Vuonna 2017 tulleen lakimuutoksen myötä Ontarion provinssissa asuvien vanhempien on käytävä pakollisessa rokoteinfossa, mikäli he eivät halua rokottaa lapsiaan.

Tuhkarokkotapausten määrä lapsilla, joita ei ole uskonnollisista tai vakaumuksellisista syistä rokotettu Toronton alueella, on kasvanut viimeisten 13 vuoden aikana 0,8 prosentista 1,72 prosenttiin. Kanadassa jopa 20 prosenttia vanhemmista on epäröiviä rokotusten suhteen.

Tutkijoiden mukaan niin sanottu laumasuoja tuhkarokkoa vastaan on uhattuna, jos alueen lapsista noin viisi prosenttia on rokottamattomia. Suomen Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokotetut lapset tarjoavat laumasuojan rokottamattomille lapsille.

Kanadassa rokotteita vastustava ryhmä Vaccine Choice Canada on ilmoittanut ryhtyvänsä oikeustoimiin, mikäli vanhemmilta pyritään viemään oikeus päättää rokotuksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti