Uutiset

Kanervan kollegoilla huoli lisäjännitteistä – Suomen suursotaharjoitus ei saa kannatusta

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) tänään Helsingin Sanomissa esittämä ehdotus Suomen isännöimästä monikansallisesta suursotaharjoituksesta Suomen alueella ei saa kannatusta puolustusvaliokunnan kollegoilta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, vihreiden ryhmäjohtaja Krista Mikkonen ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) pitävät nykyistä harjoituskäytäntöä riittävänä.

-Suomi osallistuu 70–80 kansainväliseen harjoitukseen vuosittain. Niistä osa on Suomessa. Se on ihan riittävästi, sanoo Mikkonen.

Kaikkonen haluaisi kuulla myös Puolustusvoimien arvion siitä, onko suurharjoitukselle todellista tarvetta.

-En nyt täyttä ravia olisi lähdössä tällaista järjestämään vaan pikemminkin laittaisin jäitä hattuun.

-Suomi harjoittelee todella monipuolisesti varsinkin Nato-maiden kanssa. Suomessa harjoitellaan jatkuvasti omien joukkojen kesken ja myös niin, että Suomessa käy kansainvälisiä joukkoja. Esimerkiksi Hankoniemellä oli Yhdysvaltojen joukkoja jokin aika sitten. Sille, pitääkö mittakaavaa huomattavasti nostaa tai pohtia jättiharjoitusta, kaipaisin lisäperusteita. Epäilenpä, että ei ihan halpaakaan lystiä ole.

Ajatuksia kylmän sodan aikaan

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) pelkää, että suursotaharjoitusten tuominen Suomeen antaisi alueen ”muiden maiden poliittisten viestien pelikentäksi”.

-Meidän pyrkimyksenä on ollut pikemminkin vakauttaa Itämeren aluetta kuin luoda suursotaharjoituksilla tilanteen kehittymistä toiseen suuntaan. Aina harjoituksiin liittyy myös ulkopoliittinen viesti. Jos suursotaharjoituksia haluttaisiin järjestää Suomen alueella, en usko, että viesti olisi enää suomalaisten itsensä käsissä.

Kari sanoo olleensa itse varusmiehenä kotimaisessa suursotaharjoituksessa Lapissa vuonna 1988 yli 10 000 muun osallistujan kanssa.

-Kun jännitteisessä ympäristössä kuljetaan ase kädessä tuhansien tai kymmenien tuhansien omien tai ulkomaalaisten kumppanien kanssa, niin se ei ole pelkästään sotaharjoitus vaan myös viesti. Jälkeen päin olen monta kertaa miettinyt, että kylmän sodan aikainen toimintatapa oli enemmänkin jännitteitä luova kuin jännitteitä poistava.

Myös lännen ja idän samanaikainen harjoitus Itämeren ympäristössä ensi viikolla vie Karin ajatukset 1980-luvulle.

-Tilanne valitettavasti ikävällä tavalla muistuttaa 1980-luvun lopun tunnelmaa, kun itä ja länsi kokoavat joukkojaan harjoituksiin.80-luvun lopulla lähdettiin liennytyksen tielle. Tulee itselle tunne, että on palattu polulle, jota ei aikanaan haluttu kulkea.

Myös Kaikkonen sanoo toivovansa, että alkamassa ovat suuret harjoitukset sujuvat ”ilman kommelluksia”.

-Itämeren alueella liikkuu poikkeuksellisen paljon sotilaskalustoa lähiviikkojen aikana. Kun tilanne on muutenkin jännitteinen, niin tuskin nämä valtavat harjoitukset jännitteitä erityisesti lieventävät.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic