Uutiset

Kanervan mukaan kokoomus ei hötkyile Nato-jäsenyyden kanssa – prioriteettina EU:n puolustusyhteistyö

Kokoomus ei aio hötkyillä Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden kanssa. Ovi sotilasliittoon halutaan kuitenkin pitää jatkossakin auki, koska jäsenyys voisi vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta.

Näin linjasi puolueen päivitettyä ulko- ja turvallispoliittista linjausta puoluekokouksessa esitellyt kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

-Tyhmintä olisi sanoa, ettei Suomi koskaan tule käyttämään mahdollisuutta hakea jäsenyyttä. Prioriteettina tällä hetkellä on kuitenkin Euroopan unionin puolustusyhteistyön kehittäminen. EU ei kuitenkaan ole sotilasorganisaatio, Kanerva muotoili.

Ruotsissa käydään syyskuussa valtiopäivävaalit. Kanerva myöntää, että jos Ruotsin seuraava hallitus päättäisi ottaa askelen Naton suuntaan, myös Suomen pitäisi arvioida oma asemansa uudestaan.

-Suomella ja Ruotsilla on iso kohtalonyhteys, mutta ei veto-oikeutta toistensa ratkaisuihin.

Kanervan mukaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälinen puolustusyhteistyö on pidemmällä kuin moni ymmärtääkään. Se voi Kanervan mielestä kehittyä yhä ilman varsinaisen puolustusliiton solmimista.

Etyjin rauhanvälityksen erityisedustajana toimiva Kanerva kommentoi myös Ukrainan tilannetta. Hän kertoi tavanneensa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon vastikään ja käyneensä taustakeskusteluja myös Moskovassa.

Kanerva uskoo, että rauhanturvaoperaation perustaminen konfliktin rauhoittamiseksi on mahdollista. Päätöksiä voi syntyä nopeastikin.

-Älkää yllättykö, jos jotain tapahtuu tällä rintamalla lähiaikoina, Kanerva vihjasi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic