Uutiset

Kannat lähes tasan - Kirkolliskokousedustajista vain niukka enemmistö kieltäisi mies- ja naisparien kirkkohäät

Kirkolliskokousedustajien kannat avioliittokysymykseen jakautuvat lähes tasan. Vain niukka enemmistö katsoo, että kirkossa pitäisi vihkiä vain heteroparit.

Lännen Media kysyi avioliittokantoja kaikilta kirkolliskokousedustajilta.

Vastanneista 48,2 prosenttia katsoo, että kirkolliset häät pitäisi sallia kaikille pareille. Vastaajista tasan 50 prosenttia on sitä mieltä, että kirkkohäät kuuluvat vain heteropareille.

Kysely lähetettiin 108 kirkolliskokousedustajalle. Vastausprosentti oli 57,7.

-Oho, tulos on paljon positiivisempi, mitä osasin odottaa, kirkolliskokousedustaja Katri Korolainen sanoo.

Hänen mukaansa tulokset kertovat kokoussalin asenneilmapiirin muutoksesta.

-Keskustelu- ja asenneilmapiiri seksuaalivähemmistöjä kohtaan on muuttunut. Ennen homoudesta puhuttiin sairautena, mutta nyt seksuaalivähemmistöistä puhutaan arvokkaina ihmisinä. Vaikka kehitys on ollut hyvää, muutokset tapahtuvat liian hitaasti.

Korolainen itse toivoo, että kirkossa vihittäisiin kaikki parit. Hänen mielestään kirkossa pitäisi toimia Suomen lain mukaan.

Voi hajottaa koko kirkon

Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra, kirkolliskokousedustaja Jouni Turtiainen on perinteisen avioliittokäsityksen kannattaja. Hänelle avioliittokysymyksessä on kyse paitsi Raamatun tulkinnasta, myös siitä, pysyykö kirkko hajoamattomana.

-Jokin kompromissi tarvitaan, jotta kirkko pysyy kasassa. Jos se ei ole tärkeä asia, silloin pitäisi mieluummin olla kaksi kirkkoa. Toisessa kirkossa papit vihkisivät kaikkia pareja, toisessa vain heteropareja.

Turtiaisen oma kompromissiehdotus on se, että papit voisivat hoitaa myös siviilivihkimisiä. Tämä vaatisi kuitenkin nykyisen avioliittolain avaamisen ja eduskunnan uudelleenkäsittelyn.

-Silloin pappi voisi tehdä siviilivihkimisen ja rukoilla parin puolesta. Vihkiminen tapahtuisi muualla kuin kirkon tiloissa.

 

Kirkon vihkioikeudesta ei haluta luopua

Kyselyn perusteella kirkolliskokousedustajat ovat hämmästyttävän yksimielisiä pappien omantunnonvapaudesta sekä siitä, että kirkon on pidettävä kiinni vihkioikeudestaan. Vastaajista alle kymmenen prosenttia olisi valmis luopumaan kirkon oikeudesta vihkiä parit lailliseen avioliittoon.

Kysymys omantunnon vapaudesta liittyy tilanteeseen, jossa kirkossa vihittäisiin kaikki parit riippumatta pariskuntien sukupuolesta. Vastaajista 85 prosenttia on sitä mieltä, että yksittäisen papin pitäisi voida kieltäytyä vihkitehtävästä, jos se on vastoin hänen omaatuntoaan.

-Omantunnonvapaus olisi pieni myönnytys, mutta historia on osoittanut, että tällaiset myönnytykset unohdetaan vuosien myötä. Todennäköisesti asiassa raamatullisella kannalla olevat papit eivät enää saisi töitä kirkossa, Turtiainen sanoo.

Katri Korolaisen mukaan omantunnon vapauden pitäisi olla määräaikainen, eikä se koskisi päätöksen jälkeen virkaan vihittyjä pappeja.

-Omantunnon vapaus koskisi vain virassa olevia pappeja, jotka saisivat aikaa miettiä omaa kantaansa. Uusien pappien kohdalla sitä ei pitäisi hyväksyä, jotta ei tule yhtä hankalaa tilannetta kuin naispappikysymyksessä.

Kirkon avioliittokäsitystä on pohdittu kirkolliskokouksessa vuosikausia. Korolainen itse uskoo, ettei asiasta päätetä tälläkään istuntokaudella.

-Käytännössä arkielämä ajaa kirkolliskokouksen ohi. Se ei ole hyvä juttu, hän sanoo

 

Oikaisu 4.4.2018 klo 10:23:

Korjattu kyselyn vastausprosentti 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic