Uutiset

Kansainvälisen avaruusaseman miehistö on nyt "oman onnensa nojassa" eilisen Sojuz-turman jälkeen

Venäjä aikoo kuitenkin lähettää miehitetyn lennon joulukuussa kohti avaruusasemaa, jolla olevan pelastusaluksen käyttöaika vanhenee tammikuun alussa.
Kansainvälisen avaruusaseman tämän hetkinen komentaja Alexander Gerst tervehti 1. lokakuuta videoyhteyden välityksellä Saksan Bremeniin kokoontuneita avaruusasiantuntijoita.

Venäjä aikoo yhä tehdä seuraavan miehitetyn lennon Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) suunnitellusti joulukuussa huolimatta torstaina tapahtuneesta onnettomuudesta Sojuz-kantoraketille.

Asiasta kertoi Sergei Krikalev, Venäjän avaruushallinnon Roscosmosin johtava virkailija. Hänen mukaansa joulukuun laukaisu voi kuitenkin muuttua riippuen tuloksista, joita onnettomuutta tutkiva komissio saa aikaiseksi.

Aiemmin perjantaina Krikalev ilmoitti Venäjän saattavan viivyttää suunnitellun miehittämättömän rahtialuksen lähettämistä ISS:lle torstaina epäonnistuneen raketin laukaisun takia.

Torstaina Sojuz-raketin matka avaruuteen epäonnistui ja kosmonautti Aleksei Ovtshinin ja astronautti Nick Hague joutuivat palaamaan pelastuskapselilla maahan.

Seuraavan kerran ISS:lle pitäisi lähettää täydennystä lokakuun lopulla, mutta miehittämätön Progress-avaruusalus käyttää samaa rakettijärjestelmää kuin Sojuz-avaruusalus.

Viallinen venttiili syynä turmaan?

Krikalev vahvisti, että kaikki Sojuz-rakettien lennot on jäissä siihen saakka kunnes pystytään selvittämään, miksi torstaina yksi raketeista rikkoontui kesken nousun.

Onnettomuus tapahtui raketin ensimmäisen ja toisen vaiheen ollessa eroamassa toisistaan. Uutistoimisto Interfax kertoi perjantaina, että venäläistutkijoiden mukaan oli mahdillista, että viallinen venttiili olisi aiheuttanut raketin ensimmäisen vaiheen epäkuntoon menon. Venttiili oli todettu toimivaksi juuri ennen lentoa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on riippuvainen venäläisistä raketeista saadakseen astronauttejaan ISS:lle sen jälkeen kun Nasan sukkulaohjelma lopetettiin vuonna 2011.

Ensi huhtikuussa on tarkoitus tehdä ensimmäinen koelento, jossa kaksi astronauttia menee avaruuteen SpaceX-yhtiön raketilla.

Miehistö joutuu odottamaan poispääsyä

ISS:llä on tällä hetkellä kolme ihmistä, amerikkalainen astronautti Serena Auñón -Chancellor, saksalainen avaruusaseman komentaja Alexander Gerst sekä venäläinen kosmonautti Sergei Prokopjev.

Kanadalainen astronautti Chris Hadfield kertoi torstaina Euronewsille, että nämä kolme on käytännössä ”jätetty oman onnensa nojaan”.

Hadfieldin mukaan he joutuvat odottamaan ”jonkin aikaa” kunnes he pääsevät pois ISS:ltä ja uusi miehistö voidaan viedä heidän tilalleen.

– Muiden (alusten) korjaus kesti yli kaksi vuotta, sanoi Hadfield. Hän uskoo kuitenkin, että Sojuzin korjaus ei vie niin kauaa.

ISS:n miehistöllä on ruokaa ja muita tarvikkeita kuukausiksi. He voivat saada lisää tarvikkeita kahdella amerikkalaisella rahtialuksella, myös japanilainen avaruusalus pystyisi siihen.

Pystytäänkö asema pitämään miehitettynä?

Arstechnica.com-sivusto nostaa esiin avaruusasemalla olevan Sojuz-aluksen kunnon. Yleensä nämä alukset pysyvät käyttökunnossa avaruudessa noin 200 vuorokautta. Kyseisen aluksen elinkaari olisi lopussa tammikuun alussa.

Korvaavan miehistön pitäisi lentää ISS:lle joulukuun puolivälissä, mutta se ei ehkä ole nyt mahdollista. Toinen mahdollisuus olisi laukaista avaruusasemalle tyhjä Sojuz-alus, joka korvaisi siellä nyt olevan aluksen mahdollisena pelastusaluksena ISS:llä olevalle miehistölle.

Nasa haluaa pitää sadan miljardin dollarin ISS:n miehitettynä niin kauan kuin aseman toimintaa rahoitetaan eli näillä näkymin vuoteen 2030 asti. Nasalla on kuitenkin varasuunnitelma siltä varalta, että asema joudutaan jättämään tyhjäksi.

Sitä pystytään hyödyntämään myös maasta käsin. Aseman rakentaminen kesti 15 vuotta ja sen menettäminen jo tässä vaiheessa olisi katastrofi Nasalle ja muille asemaa hyödyntäville tahoille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti