Uutiset

Kansainvälisen oikeuden professorit Lännen Medialle: Al-Assadin saaminen oikeuden eteen ei onnistu

Syyria ei ole liittynyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (International Criminal Court, ICC) koskevaan vuoden 1998 niin sanottuun Rooman sopimukseen, minkä vuoksi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin saanti sotarikosepäilyistä oikeuden eteen on käytännössä mahdotonta.

Näin toteaa Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

Koskenniemen mukaan ainoa mahdollisuus al-Assadin syyttämiseksi sotarikoksista olisi, että YK:n turvallisuusneuvosto päättäisi antaa ICC:n syyttäjälle tehtäväksi syyttää Assadia.

-Venäjä ei tule tätä sallimaan, hän huomauttaa.

Samaa painottaa Italiassa Firenzessä työskentelevä kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

-Kansainvälinen rikostuomioistuin toimii Haagissa. Jos Syyria olisi ratifioinut sen perussäännön, se riittäisi. Mutta kun ei ole, tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma. Ja Venäjä pystyy yksin estämään sen, Scheinin summaa.

Syyrian seitsemän vuotta jatkuneen sodan osapuolet hallitus ja kapinalliset ovat syyttäneet toisiaan taistelukemikaali-iskuista.

Länsivaltojen mielestä iskut ovat olleet lähinnä presidentti al-Assadin hallinnon joukkojen tekemiä, kuten noin viikko sitten Doumassa siviilejä vastaan.

Myrkkyjen käyttö sodankäynnissä on kielletty sodankäyntiä käsittelevissä kansainvälisissä Haagin sopimuksissa

Siinä missä länsivallat pitävät selvänä Syyrian osallisuutta esimerkiksi viime viikolla tapahtuneisiin kaasuiskuihin, Venäjä sanoo iskujen olleen lavastettuja. Venäjän mielestä niitä käytettiin tekosyynä, jotta länsimaat voisivat iskeä Syyriaan.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät varhain lauantaina iskun Syyriaan heikentääkseen al-Assadin hallinnon kykyä valmistaa kemiallisia aseita.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvillä viidellä jäsenvaltiolla on veto-oikeus turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin. Venäjä on yksi näistä pysyvistä jäsenmaista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti