Uutiset

Kansalaispuolueen Kilpeläinen kiistää Väyrysen väitteet vallankaappauksesta käräjillä: "Tuulesta temmattuja"

Kilpeläinen kuvaili omassa kuulemisessaan, että Paavo Väyrysen ilmoitus lähteä keskustan puheenjohtajakilpailuun vahingoitti Kansalaispuolueen uskottavuutta merkittävästi: "Ei tämä voi olla yhden miehen show", Kilpeläinen sanoi.
Kansalaispuolueen Sami Kilpeläistä (kesk.) kuultiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Myös Piia Kattelus on torstaina äänessä. Heitä avustaa asianajaja Antti Sorjonen (vas.).

Kansalaispuolueen Sami Kilpeläinen kiistää kansanedustaja Paavo Väyrysen väitteet puolueen vallankaappauksesta.

Kilpeläistä kuultiin puolueen johtoa koskevassa riitaoikeudenkäynnissä torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Puolueen perustaja Väyrynen nosti kanteen keväällä, ja hän on syyttänyt muun muassa Sami Kilpeläistä ja Piia Kattelusta vallan nappaamisesta. Kilpeläinen tyrmäsi väitteen oikeudessa, minkä hän on tehnyt jo aiemmin.

– Minä olen ollut kansalaispuolueen puheenjohtaja ollut 15.7.[2017] alkaen. En tiedä, mitä voisin enemmän saada, kun olen jo puheenjohtaja. Tuulesta temmattuja nämä ajatukset, Kilpeläinen sanoi.

Kilpeläinen: Väyrynen vahingoitti puolueen mainetta

Kilpeläinen kertoi kuulemisessaan, että Väyrynen oli vahingoittanut puolueen mainetta, kun tämä päätti lähteä tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta. Kilpeläisen mukaan Väyrysen päätös vaikutti ulospäin siltä, että Kansalaispuoluetta olisi liitetty osaksi keskustaa.

Hänen mukaansa päätös ja Väyrysen asiasta pitämä tiedotustilaisuus oli kuin ”olisi vetänyt maton jalkojen alta.”

– Ei tämä voi olla yhden miehen show, Kilpeläinen sanoi.

Kilpeläisen kuulemisessa sivuttiin myös Kansalaispuolueen rahoitusta koskevaa riitaa, joka Kilpeläisen mukaan johti Väyrysen erottamispäätökseen.

Kilpeläisen mukaan Väyrynen oli tehnyt puolueelle lainajärjestelyn hänen omalle tukiyhdistykselleen ilman puoluehallituksen lupaa. Hän kuvaili ”shokeeraavaksi” sitä hetkeä, kun havaitsi puolueen tilit tyhjäksi. Väyrynen on kiistänyt väitteet rahaepäselvyyksistä.

Riitaa kokouksista

Oikeudenkäynnissä haetaan ratkaisua siihen, ovatko puolueen loppuvuonna 2017 ja kevättalvella 2018 pidettyjen hallituksen kokousten ja puoluekokouksen päätökset tehty lainmukaisesti.

Oikeudessa riidellään muun muassa siitä, saiko hallituksen kokouksia järjestää sähköpostitse, oliko tietoja toimitettu kaikille puoluehallituksen jäsenille ja onko muotoseikkoja noudatettu. Väyrynen hakee kokouspäätösten purkamista tai mitätöintiä. Yksi päätöksistä koskee Väyrysen erottamista puolueesta.

Kilpeläinen totesi oikeudessa, että kokouksissa on toimittu jatkuvasti lakien mukaan.

Oikeudenkäynnissä myös Väyrynen kysyi suoria kysymyksiä Kilpeläiselle. Puheenjohtaja joutui tosin puuttumaan Väyrysen kysymyksiin, koska hän kommentoi omia näkemyksiään riidanalaisista asioista. Väyrystä itseään kuultiin oikeudessa syyskuun alussa.

Puolueen johdosta kiistaa

Kilpeläisellä on tällä hetkellä Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterin mukaan nimenkirjoitusoikeus. Kilpeläinen valittiin puheenjohtajaksi ja Kattelus varapuheenjohtajaksi kesällä 2017 ja uudestaan riidanalaisessa kevään kokouksessa.

Väyrynen ei tunnusta Kilpeläisen, Katteluksen ja nykyhallituksen asemaa, ja Väyrysen mukaan Kansalaispuolueella ei tällä hetkellä ole toimivaa johtoa.

Aikaisemmin Helsingin käräjäoikeus määräsi kiistanalaisten kokousten päätökset toimeenpanokieltoon oikeudenkäynnin ajaksi, mutta Väyrysen erottamispäätöstä lukuun ottamatta toimeenpanon keskeytys purettiin.

Helsingin käräjäoikeudessa on kuitenkin toinen Kansalaispuoluetta koskeva oikeusjuttu käsittelyssä, jossa käräjäoikeus on asettanut samaisten kokousten päätöksiä toimeenpanokieltoon.

Kilpeläinen on aiemmin kommentoinut Lännen Medialle, että jälkimmäinen, heinäkuussa jätetty kanne on jätetty moiteajan jälkeen eikä sitä ollut syyskuun alussa toimitettu hänen tietoonsa.

Riidassa osapuolet ovat myös jättäneet toisistaan tutkintapyyntöjä poliisille.

Torstai on nyt käsiteltävän oikeusjutun viimeinen pääkäsittelypäivä. Sen paremmin Väyrynen kuin Kilpeläinen eivät ottaneet tarkkaan kantaa toistaiseksi jatkohaluihin, jos käräjäoikeuden ratkaisu ei miellytä.

– Odotetaan oikeuden päätöstä, sanoi Kilpeläinen.

Juttua on istuttu kolmen tuomarin voimin. Helsingin käräjäoikeus antaa ratkaisunsa myöhemmin tänä vuonna.

Uusimmat

Fingerpori

comic