Uutiset

Kansalaispuolueen puheenjohtajaa Sami Kilpeläistä kuvaillaan tehokkaaksi ja perusteelliseksi - äkkinäisiä käänteitä tosin ihmetellään

Kansalaispuolue järjesti keskiviikkona Helsingissä tiedostustilaisuuden, jossa puolue selvitteli Paavo Väyrysen puolueesta erottamiseen johtaneita tapahtumia.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen totesi, ettei puolue voi olla Väyrysen presidentinvaalikampanjan maksumies.

Kaksi keskustavaikuttajaa Kainuusta kuvailee Kilpeläistä ahkeraksi, tehokkaaksi, perusteelliseksi ja erittäin virkeäksi. Kilpeläinen on ponnistanut poliittiselle uralleen juuri Kainuusta.

-Mutta hänen oli vaikea kuunnella muita eikä hän itse nähnyt sitä ongelmana, eräs kainuulainen kuitenkin muistelee.

Mennäänpä vuoteen 2003, jolloin Kilpeläinen yritti eduskuntaan ensimmäisen kerran keskustan joukoissa. Hän sai Oulun vaalipiirissä reilut 4 000 ääntä, mutta ei mennyt läpi.

-Sami oli innokas, mutta pilasi itse mahdollisuutensa, koska lähti loppuvaiheessa yksin kiertämään aluetta eli rupesi tekemään täysin omaa kampanjaansa, eräs vaalityössä mukana ollut keskustalainen kertoo.

-Kampanjaväki ei tiennyt, missä hän kulkee. Minusta hän menetti sen vuoksi mahdollisuutensa päästä eduskuntaan.

Rovaniemellä läheltä piti -tilanne

Eräs Kainuun keskustavaikuttaja analysoi, että jos Kilpeläinen olisi päässyt kansanedustajaksi, tämä olisi tehnyt kaikkensa Kainuun asioiden puolesta. Kilpeläinen yritti eduskuntaan Sotkamosta vielä vuonna 2007.

Läheltä piti -tilanne tapahtui keskustan puoluekokouksessa Rovaniemellä vuonna 2012. Kilpeläinen hävisi puoluesihteeritaiston Timo Laaniselle vajaalla 400 äänellä. Kilpeläinen oli selkeä kakkonen ja sai kolmanneksen kaikista äänistä.

Puoluesihteeriksi Kilpeläinen yritti myös viime puoluekokouksessa Seinäjoella 2016. Viiden ehdokkaan joukosta hän jäi viimeiseksi saaden vajaat 12 prosenttia äänistä. Puoluesihteeriksi valittiin Jouni Ovaska.

Vantaalla vai Sotkamossa

VantaallaKilpeläinen on asunut noin 15 vuotta. Hän oli keskustan Etelä-Vantaan paikallisosaston puheenjohtajana aina viime vuoden loppuun saakka.

Vantaalla ihmeteltiin, miksi Kilpeläinen ei lähtenyt koskaan mukaan kunnallisvaaleihin, vaikka häntä pyydettiin.

-Oliko sitten epävarmuutta siitä, tulisiko edes valituksi? Asiaa ihmeteltiin. Hän ei osallistunut Vantaan kaupungin politiikkaan.

Kilpeläisen kotipaikasta käytiin 2010-luvun alussa Kainuussa episodi, johon haettiin ratkaisu korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO).

Kilpeläinen oli yhä Kainuun maakunta-kuntayhtymän tarkastuslautakunnan jäsen, vaikka asui Vantaalla. KHO päätti vuonna 2012, että Kilpeläinen asuu tosiasiassa Vantaalla eikä Sotkamossa eikä siis voi olla tarkastuslautakunnan jäsen.

-Hän oli vain puolinaisesti mukana, eräs vantaalainen keskustalainen kommentoi Kilpeläisen tyyliä hoitaa keskustan asioita viime vuoden aikana.

Kilpeläinen toimi viime vuonna sekä keskustassa että kansalaispuolueessa. Viime kesänä Kilpeläinen valittiin kansalaispuolueen puheenjohtajaksi. Hän oli kuitenkin yhä myös paikallisosaston puheenjohtaja.

-Kyllä se tilanne hämmensi ja hänen rooliaan ihmeteltiin. Erottamiseen ei Vantaalla kuitenkaan ryhdytty.

Vuoden 2018 alussa Kilpeläinen ilmoitti jättävänsä keskustan ja siirtyvänsä kansalaispuolueeseen.

MTK:n opit Arlan laariin

Äkkinäisiä käänteitä – niitä Kilpeläisellä on riittänyt. Vuonna 2013 Kilpeläinen jätti MTK:n maitoasiamiehen tehtävät ja siirtyi Arlalle.

Sitä eivät keskustan viljelijät katsoneet hyvällä, sillä Kilpeläinen oli hankkinut hyvän kansainvälisen kokemuksen MTK:n aikana muun muassa Brysselistä: ne opit alkoivat valua Arlan laariin.

Sami Kilpeläinen

Syntyi 1977 Sotkamossa, jossa hänellä on yhä maatila.
Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja agronomi MMM.
Työskentelee meijeriyhtiö Arla Suomen hankintajohtajana.
Asuu Vantaalla vaimon ja kahden lapsensa kanssa.
Ollut politiikassa vuodesta 1996 asti eli 18-vuotiaasta saakka.
Kunnallisissa ja maakunnallisissa luottamustoimissa Kainuussa vuodesta 1997 vuoteen 2012.
Keskustan Vantaan kunnallisjärjestössä 2012–2017, muun muassa puheenjohtajana.
Kansalaispuolueen puheenjohtajaksi heinäkuussa 2017.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic