Uutiset

Kansanedustaja Jari Ronkainen arvostelee vankilavierailuja — Apu perustuu tarpeeseen, Punainen Risti muistuttaa

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kritisoi tuoreessa blogikirjoituksessaan avustusjärjestö Suomen Punaisen Ristin (SPR) vankilavierailuja.

Ronkaisen mukaan olosuhteet Suomen vankiloissa ovat liian leppoisat, sen lisäksi vankiloihin järjestetään vapaaehtoisia vankilavierailijoita.

-Rivien välistä voi lukea, mitä julkilausutuilla tavoitteilla tarkoitetaan, kun toiminta ”edistää inhimillisyyttä sekä rikoksesta tuomittuihin kohdistuvaa ymmärtämystä suomalaisessa yhteiskunnassa”. Lisäksi esitteessä oleva maininta siitä, että toiminta ”On hyväksi vangeille, helpottaa vangin paineita” on erittäin kyseenalainen. Mitä näissä tapaamisissa oikein tapahtuu?

Ronkaisen mukaan SPR:n näkökulma on nurinkurinen. Hänen mukaansa ehdottomaan vankeuteen tuomittava ulkomaalainen olisi aina karkotettava, vankeuden jälkeen tai mieluummin ennen rangaistusta.

-Jos häkki heiluu, on integroiminen yhteiskuntaan tai ymmärryksen lisääminen jo aivan liian myöhäistä.

Hän myös ehdottaa vankeinhoitokulujen kilpailuttamista kansainvälisesti.

-Uhka siitä, että syyllistyessäsi Suomessa rikokseen, lusisitkin siperialaisessa vankilassa voisi toimia ennalta ehkäisevänä pelotteena, toisin kuin nykyinen järjestelmä.

”Arkeen paluu helpompaa kun yhteys siviiliin ei katkea”

SPR on tehnyt vankilavierailutoimintaa vuodesta 1970 lähtien. Vierailut järjestetään yhteistyössä vankilahenkilökunnan kanssa, ja ne ovat osa Punaisen Ristin ystävätoimintaa. Viime vuonna toiminnassa oli mukana 42 vapaaehtoista vankilavierailijaa. Kokonaisuudessaan ystävätoiminta tavoittaa vuodessa yli 30 000 ihmistä, joista suurin osa on ikä-ihmisiä.

SPR:n verkkosivuilla kerrotaan, että vankilassa vieraillaan joko saman vangin luona pari kertaa kuukaudessa tai järjestetään useamman vankilavierailijan voimin ryhmätoimintaa valittuun teemaan liittyen.

Vankilavierailijat vievät muurien taakse tuulahduksen vankilan ulkopuolelta. SPR:n mukaan arkeen paluu on vangille helpompaa, kun yhteys siviilielämään ei ole katkennut kokonaan. Vapaaehtoisen tarjoaman ihmissuhteen tavoitteena on muun muassa tukea vangin sosiaalista kehitystä ja vuorovaikutustaitoja tarjoamalla mahdollisuus keskusteluun vapaaehtoisen kanssa. Vapaaehtoisen yhteys vankiin päättyy kun vanki vapautuu.

Vankilavierailijaksi pääsee vähintään 25-vuotias, SPR:n ystäväkurssin ja vankilavierailijatoimintakurssin suorittanut henkilö. Vierailijan on saatava myös paikallisen vankilatoimikunnan hyväksyntä ja perehdytys.

-Punaisen Ristin antama apu ja tuki ei koskaan perustu esimerkiksi kansallisuuteen tai autettavan henkilön yhteiskunnalliseen asemaan, vaan avun tarpeeseen. Tällä periaatteella toimimme kaikessa avustustyössä, kuten kadonneiden etsinnöissä, henkisen tuen ja ensiavun antamisessa, terveystyössä ja katastrofiavussa, Punaisen Ristin viestintäpäällikkö Siru Aura muistuttaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic