Uutiset

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen toimittajien kokemasta häirinnästä: "voi synnyttää itsesensuurin kulttuurin"

Osa suomalaispoliitikoista on alkanut vaatia selvennyksiä julkista työtä tekevien ihmisten kokemaan häirintään.

Suomalaisten tiedotusvälineiden päätoimittajat julkaisivat tiistaina yhteisen kannanoton, jossa vaaditaan lainsäätäjiä tarvittaessa päivittämään lakeja, jotta esimerkiksi toimittajien kokema järjestelmällinen häirintä saataisiin kuriin. Myöhemmin samana päivänä myös poliitikot alkoivat julkaista kannanottojaan.

Kansanedustaja Ulla Parviainen (kesk.) tiedotti jättäneensä kirjallisen kysymyksen otsikolla ”Sananvapauden turvaamisesta”.

-Pahimmillaan ja jatkuessaan häirintä voi synnyttää itsesensuurin kulttuurin ja siten uhata sananvapautta, Parviainen kirjoittaa.

-Miten toimittajien ja muiden julkisuudessa toimivien ihmisten oikeusturvaa parannetaan, ja vastaako nykyinen lainsäädäntö niihin uudenlaisiin ongelmiin, joita on ilmennyt? Parviainen jatkaa ja viittaa kysymyksellään muun muassa toimittajien kokemiin häirintäkampanjoihin.

Kirjalliseen kysymykseen on asiasta vastaavan ministerin vastattava 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys on jätetty valtioneuvoston kansliaan.

Yli 70 päätoimittajaa vaatii muutosta

Päätoimittajien tiistaina tekemän kannanoton taustalla olivat muun muassa Ylen Jessikka Aron ja Lännen Median sekä Turun Sanomien toimittajan Rebekka Härkösen kokema, systemaattinen ja pitkään jatkunut häirintä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Valtakunnansyyttäjä päätti maaliskuussa keskeyttää Härkösen kokemaan häirintään liittyvän esitutkinnan. Härkönen oli vetänyt oman rangaistusvaatimuksensa rikostutkinnasta pois, minkä vuoksi tutkinnan jatkamispäätös eteni valtakunnansyyttäjälle.

Syyttäjän päätöksen mukaan erittäin tärkeä yhteiskunnallinen etu ei edellyttänyt esitutkinnan jatkamista, kun asianosainen jätti vaatimatta asiassa rangaistusta.

Päätoimittajat vaativat julkilausumassaan, että julkisuudessa toimivien ihmisten oikeusturvaa parannettaisiin.

-Tarvittaessa on oltava rohkeutta muuttaa lainsäädäntöä ja tarkastella uudelleen vallitsevia oikeuskäytäntöjä, yli 70 uutistyötä johtavan ihmisen allekirjoittamassa kannanotossa vaaditaan.

Tiistaina Twitterissä muutamat kansanedustajat, kuten Sari Multala (kok.), Satu Hassi (vihr.) ja Pauli Kiuru (kok.) myös vaativat muutosta kannanoton vuoksi.

-Toimittajien ja julkisuudessa työtään tekevien uhkailuun on voitava puuttua, Multala kirjoittaa Twitterissä.

Toisaalta kannanotto herätti myös kriittisiä kommentteja, kuten perussuomalaisten Jani Mäkelältä.

-Kiva. Tämä varmaan tarkoittaa myös, että media mm. lopettaa yhteiskunnallisten toimijoiden vainoamisen näiden uskonnollisten ja poliittisten näkemysten takia? tviittasi Mäkelä tiistaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti