Uutiset

Kansanedustaja varoittaa perustettavan Ruokaviraston mainehaitoista - Seinäjoki yhä päätoimipaikaksi

Jos uusi Ruokavirasto ei toimi moitteetta, se voi aiheuttaa mainehaittaa myös tulevalle päätoimipaikalleen Seinäjoelle.

Tätä mieltä on kansanedustaja Susanna Koski (kok.).

Ruokaviraston perustaminen on parhaillaan käsiteltävänä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa, johon Koskikin kuuluu.

-Lämpimästi otetaan Seinäjoki vastaan pääpaikaksi, mutta uuden viraston pitää valtionhallinnon osana toimia moitteetta. Meillä ei ole varaa ottaa sellaisia mainehaittaa myöskään paikkakunnalle, jos tämä ei toimi, hän painottaa.

Ruokavirasto koostuu nykyisestä Elintarviketurvallisuusvirastosta (Evira), Maaseutuvirastosta (Mavi) ja osasta Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta. Ruokaviraston pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on esittänyt jo viime vuoden elokuussa uuden viraston päätoimipaikaksi nykyisen Mavin pääpaikkaa Seinäjokea.

Hankejohtaja Kirsi Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä varmistaa, että Seinäjoki on perustettavan viraston päätoimipaikka.

-Sinänsä virasto ei edes tule minnekään, vaan se pysyy niillä toimipaikoilla, missä nytkin, Heinonen huomauttaa.

Yhteen menevillä virastoilla on toimipaikkoja yhteensä 20 paikkakunnalla.

Byrokratiatalkoisiin?

Ruokaviraston perustamista Susanna Koski ei kuitenkaan niele sellaisenaan, vaan hän vaatii keskustelua viraston toimintatavasta, sen sisältämästä byrokratiasta ja virkamiesten määrästä.

-Maksajaviraston sujuva toiminta on kaikkein tärkeintä, hän tähdentää.

Mavi oli kaksi vuotta sitten tikun nokassa, kun viljelijätukien maksatukset myöhästyivät. Viljelijöiden ongelmat kärjistyivät, mikä näkyi Helsinkiin tehtynä traktorimarssina.

Sittemmin tukimaksatusten aikataulussa pysymisen varmistamiseksi on tehty kehitystyötä.

Koski kyseenalaistaa uuden viraston tietohallinnon palvelujen työntekijöiden määrän tarkoituksenmukaisuuden muuttuvassa toimintaympäristössä.

-Miten paljon hallinnon tietojärjestelmien palvelujen henkilöstöä tarvitaan? Näitä palveluita ja järjestelmäratkaisuja voidaan ostaa markkinoilta ja sovittaa omiin tarpeisiin, kuten Eviran toimintakulttuurissa on enemmän tehtykin, hän toteaa.

-Onhan uuden viraston yhteensä tuhat työntekijää ja vajaa parisataa hallinnon työntekijää aika paljon, jos sitä verrataan maatilojen määrään Suomessa, Koski summaa.

Maatiloja on Suomessa nyt noin vajaa 50 000 ja luvun ennustetaan laskevan yhä.

Kirsi Heinosen mukaan uudessa Ruokavirastossa jatketaan tietohallinnon selkiyttämistyötä. Hän arvioi, että osa viraston tietotekniikkapalveluista tullaan jatkossakin tuottamaan itse ja osa hankitaan ulkopuolelta johtuen niiden erilaisista luonteista.

Susanna Koski haluaa keskustelua myös siitä, miten EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) muutokset näkyvät Ruokaviraston toiminnassa ja työntekijöiden määrässä.

Hankejohtaja Heinosen mukaan tätä työtä tehdään ja uudistuksiin varaudutaan etupainotteisesti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic