Uutiset

Kansanedustajat käsittelevät tiistaina omia sopeutumiseläkkeitään – laki poistaisi lisätulot eduskunnasta pudonneilta

Vaalikauden viime hetkillä eduskunnassa on käsittelyssä laki kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden poistamiseksi. Tuki on laajaa, sillä harva jatkoa haikaileva kansanedustaja uskaltaa vaalien alla äänestää etuuksiensa puolesta.
Eduskunta on viime töikseen leikkaamassa kansanedustajien omia etuuksia. Kuva: Emilia Kangasluoma
Eduskunta on viime töikseen leikkaamassa kansanedustajien omia etuuksia. Kuva: Emilia Kangasluoma

Kansanedustajat käsittelevät vaalikauden viime hetkillä omia etuuksiaan, kun tiistaina eduskunnan täysistuntoon tuodaan laki kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän lakkauttamiseksi. Nimitys on hieman harhaanjohtava, sillä sopeutumiseläkettä on saanut, vaikka ei olisi ollut eläkeiässä.

Laille on laaja parlamentaarinen tuki, vaikka kansanedustajat lain hyväksyessään leikkaisivat omaa edustajauran jälkeistä toimeentuloaan. Syitä voi etsiä muun muassa lähestyvistä eduskuntavaaleista. Harva haluaa suututtaa äänestäjiä.

Kansalaisaloite sopeutumiseläkejärjestelmän lakkauttamiseksi keräsi 70 000 allekirjoitusta. Se vietiin eduskuntaan keväällä 2018. Kansalaisaloitetta on käsitelty rinnakkain eduskunnan oman lakialoitteen kanssa.

Muun muassa eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) on ajanut sopeutumiseläkkeen poistoa.

Lain ensimmäinen käsittely on eduskunnassa tiistaina. Äänestykset lienevät keskiviikkona. Ratkaiseva toinen käsittely on näillä näkymin ensi viikon maanantaina tai tiistaina.

Näin laki vaikuttaisi

Laki lakkauttaisi sopeutumiseläkejärjestelmän ja siirtäisi kaikki entiset ja nykyiset kansanedustajat sopeutumisrahajärjestelmän piiriin, johon kuuluvat nykyisin vuoden 2011 vaaleissa ja sen jälkeen valitut kansanedustajat.

Sopeutumiseläkettä ovat nykylain mukaan saaneet vain ennen vuotta 2011 valitut kansanedustajat. Heiltä etuus poistuisi.

Sopeutumisrahaa saisi jatkossa yhdestä kolmeen vuotta, jos olisi oikeutettu sopeutumiseläkkeeseen. Sopeutumisrahan määrä laskisi lähemmäs ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa.

Perussuomalaiset jätti sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön vastalauseen. Heidän mukaansa sopeutumiseläkkeiden lakkauttamisasiaan ei olisi saanut liittää kansanedustajien muiden etuuksien nostoa. Perussuomalaiset ei hyväksy sopeutumisrahan määrän nostoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic