Uutiset

Kansanedustajat tuomitsevat kiusaamisen, mutta osa heistä kiusaa itsekin – Tviitit voivat mennä henkilökohtaisuuksiin

Pahimmillaan väkivallaksi äityvä koulukiusaaminen nousi otsikoihin tällä viikolla. Ongelmaa ei kuitenkaan saa kuitata kolmen päivän mediajulkisuudella, muistuttaa Lännen Median Ilari Tapio.
Kansanedustajat ovat some-postauksissaan kutsuneet muun muassa ministereitä ja kansanedustajakollegoitaan "säälittäviksi perserei'iksi" ja poliisia "munattomaksi nillittäjäksi". Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto
Kansanedustajat ovat some-postauksissaan kutsuneet muun muassa ministereitä ja kansanedustajakollegoitaan "säälittäviksi perserei'iksi" ja poliisia "munattomaksi nillittäjäksi". Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto

Vanhan totuuden mukaan Suomeen mahtuu vain yksi kertakäyttöinen puheenaihe kerrallaan.

Kulloistakin teemaa pyöritellään julkisuudessa aikansa ja sitten se todetaan loppuun käsitellyksi. Ongelma on ikään kuin hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Niin kävi esimerkiksi vanhusten hoivakeskustelulle keväällä 2019.

Tämän viikon alkupuolella taivasteltiin Talvivaaran kaivoksen ulkomaalaisen osaomistajan Trafiguran rahanpesuepäilyjä. Loppupuoli kului koulukiusaamisen ruodinnassa.

Molemmat teemat nousivat agendalle median kautta.

Yleisradio rummutti Trafiguraa omana löytönään ja Ilta-Sanomat 11-vuotiaan koulupojan potkimista vantaalaiskoulun pihalla. Aktiivisin osapuoli pahoinpitelyn jälkiselvittelyssä tuntui olleen uhrin isosisko.

Välitunnin välikohtaus paisui parissa päivässä mittoihin, joissa koulukiusaamiseen ja nuorisoväkivaltaan ottivat lukuisien asiantuntijoiden lisäksi kantaa muiden muassa presidentti Sauli Niinistö sekä ministerit ja kansanedustajat eduskunnan kyselytunnilla.

Kokeneet parlamentaarikot turhautuneet

Kun on seurannut kansanedustajien some-käyttäytymistä, ei voi välttyä ajatukselta, että osa heistä näyttää huonoa esimerkkiä syyllistymällä itse mobbaamiseen.

Netistä löytyy helposti kansanedustajien suoltamia postauksia, jotka täyttävät henkilöön menevän työpaikkakiusaamisen kriteerit. Kielenkäytössä esiintyy roisia kollegoiden tökkimistä ja tahallista väärin ymmärtämistä.

Kyseessä on näiden aikojen ilmiö. Siksi monet kokeneet parlamentaarikot ovat turhautuneet ja kertoneet harkitsevansa ehdokkuudesta luopumista ensi vaaleissa.

Reaktio on samaa maata kuin monissa koulujen kiusaamistapauksissa: uhri luovuttaa ja vaihtaa koulua, kun taas tekijät jäävät jatkamaan melskaamistaan.

Kiusaaminen on vähentynyt, mutta . . .

Koulukiusaamista – siihen liittyvästä väkivallasta puhumattakaan – ei pidä vähätellä. Sitä täytyy pikemminkin liioitella. Iltapäivälehtiuutisen nostattama kolmen päivän paukutus ei saa riittää.

Pojat eivät todellakaan ole poikia eivätkä tytöt tyttöjä, jos he joukolla potkivat maassa makaavaa toveriaan, yrittävät hukuttaa tämän laiturin alle tai nöyryyttävät tätä sosiaalisessa mediassa.

Kyselyjen, tutkimusten, tilastojen mukaan koulukiusaaminen on onneksi vähentynyt 2000-luvulla selvästi. Useat tapaukset saavat kuitenkin entistä enemmän huomiota, sillä monet nuoret tekijät videoivat vastenmielisiä tekojaan ja lataavat niitä nettiin ison piirin nähtäväksi. Se lisää uhrin tuskaa potenssiin sata.

Vanhassa koulussa vasta kiusattiin

Menneisyyttä ei kenties ole järkeä rinnastaa nykyisyyteen, mutta rinnastetaan silti.

Jos 1970-luvun alkupuolen poikakoulujen oppilailla olisi ollut käytössään älypuhelimia, he olisivat saaneet kuvattua karmeita klippejä.

Sen ajan koulu ei ollut luusereiksi luokitelluille pojille kiva koulu. Kiusaaminen oli systemaattista ja usein sadistista. Se

tarkoitti jatkuvaa lätkimistä, vessaterroria, koulutarvikkeiden hävittämistä

Kuva: Kari Mankonen
Kuva: Kari Mankonen

ja naamapesuja lumihangessa. Kerran kaveri lukittiin pimeään kaappiin palavan sanomalehden kanssa.

Koulutovereiden ohella kohteiksi saattoivat joutua opettajat. Auta armias, jos maantiedon maikan sijaiseksi sattui saapumaan vastavalmistunut naisopettaja. Yksi sellainen juoksi luokasta itkien ulos kesken oppitunnin.

Silloin maassa makaavaa ei kuitenkin potkittu.

Uusimmat

Fingerpori

comic