Uutiset

Kansanedustajia lähtee pikkujouluista käsittelemään alkoholilakia – ratkaisut vasta perjantaina

Eduskunnan ohjelmassa on tänään osuvia yhteensattumia, kun usea eduskuntaryhmä viettää tänään kello 17–19 aikoihin pikkujouluja juuri ennen alkoholilain käsittelyn alkamista. Alkoholilain käsittely alkaa kello 19:30.

Sinisen tulevaisuuden pikkujoulut alkavat tänään kello 17:30, kokoomuksen kello 17, Perussuomalaisten kello 18 ja Sdp:n jouluglögit juhannustanssiteemalla alkavat kello 18. Pikkujouluihin osallistuvat kansanedustajat joutuvat keskeyttämään juhlat, kun lakikäsittely alkaa. Eduskuntaryhmät ovat kutsuneet pikkujouluihinsa myös eduskuntatoimittajia.

Kansanedustajat joutuvat tänään varomaan alkoholia pikkujouluissa alkoholilain takia, koska istuntosaliin ei sovi mennä päihtyneenä. Entinen kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja meni vuonna 2012 istuntosaliin päihtyneenä juuri pikkujoulutilaisuuden jälkeen. Kataja pahoitteli tapahtunutta jälkeenpäin ja mainitsi silloin Iltalehden haastattelussa, että muillekin edustajille on voinut pikkujoulukaudella käydä samoin, kun glögiä on useassa paikassa tarjolla.

Alkoholilain ratkaisut tehdään kuitenkin vasta perjantaina. Äänestysten on tarkoitus alkaa kello 10 aamupäivällä. Äänestysten sisältö riippuu muun muassa siitä, minkälaisia muutosesityksiä tämän illan keskustelun aikana tehdään. Eduskuntakäsittely voi kestää perjantainakin pitkään.

Aiemmin torstaina sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti esittää, että alkoholijuomien vähittäismyyntilupaa koskevaa enimmäisprosenttia ei nosteta 5,5 tilavuusprosenttiin, vaan se säilytetään 4,7 tilavuusprosentissa nykysääntelyn mukaisesti. Valiokunta katsoo, että enimmäistilavuusprosentin nosto vaikuttaisi ratkaisevasti alkoholin saatavuuteen ja kulutuksen kasvuun.

Enimmäistilavuusprosentin nosto laajentaisi vahvempien alkoholijuomien saatavuutta nykyisestä noin 350 myymälästä yli 5 000 päivittäiskauppaan ja valiokunnan mukaan myös potentiaalisesti yli 8000 ravintolalle.

Lakiuudistukseen liittyvää ravintola-alan ja pienpanimoiden lupakäytäntöjen keventämistä ei näillä näkymin vastusteta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti