Uutiset

Kansanedustajien enemmistö allekirjoitti aloitteen lapsivaikutusarviosta lakivalmistelussa — arviointi halutaan poikkeuksesta säännöksi

Perussuomalaisten kansanedustajan Ville Tavion perjantaina eduskunnassa jättämä toimenpidealoite lapsivaikutusarviosta sai heti taakseen eduskunnan enemmistön.

Tavio esittää aloitteessaan, että lapsia koskevissa lakiesityksissä arvioitaisiin säännönmukaisesti lapsiin koskevat vaikutukset. Tämä tarkoittaisi, että kaikkiin lapsia koskeviin hallituksen esityksiin liitettäisiin tulevaisuudessa lapsivaikutusarvio.

Tavio kertoo, että lapsivaikutusarvio on jo mukana lakiesitysten niin sanotulla tarkistuslistalla, mutta sitä ei käytetä systemaattisesti kaikissa lapsia koskevissa lakiesityksissä. Lakiesitysten vaikutuksia arvioidaan lasten lisäksi myös esimerkiksi tasa-arvoon, yritystoimintaan ja ympäristöön.

Aloitteen allekirjoitti kaikkiaan 118 kansanedustajaa. Allekirjoitusten joukossa oli kaikkien eduskuntaryhmien edustajia. Näin suuri kannatus yksittäisen kansanedustajan aloitteelle on melko harvinaista.

Tavio kertoo, että ajatus aloitteeseen tuli eduskunnan saamasta lapsiasiavaltuutetun kertomuksesta.

Aloitteessa arvioidaan, että eduskunnassa keskeisimpiä valiokuntia ovat lasten kannalta sosiaali- ja terveysvaliokunta, sivistysvaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic