Uutiset

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin mietitään muutoksia – yksityiskohdista ei vielä hiiskuta

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja puhemies Paula Risikko (kok.) käsittelivät keskiviikkona kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä. Tarkoituksena on muuttaa järjestelmää jollakin tavalla.

-Kokoonnuimme tällä kokoonpanolla nyt ensimmäistä kertaa. Olimme yksimielisiä siitä, että muutoksia tehdään. Vaihtoehtojen yksityiskohdista ei vielä tässä vaiheessa kerrota enempää, koska asia on kesken, Risikko kertoi medialle 1,5 tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.

Ratkaisuja on kuitenkin tarkoitus tehdä jo tämän ja ensi viikon aikana.

-Ryhmien puheenjohtajat vievät keskustelua seuraaviksi omiin ryhmiinsä. Tämän jälkeen ryhmien puheenjohtajat kokoontuvat uudelleen. Se on tärkeätä, että nyt on sovittu, että muutoksia tulee, Risikko sanoi.

-Kyllä tässä kevään aikana mennään eteenpäin, keskustan ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen säesti.

Sopeutumiseläkkeistä on pyydetty myös asiantuntijalausuntoja ja keskiviikkona päättäjillä näitä oli käytössään.

-Perustuslakiasiantuntijoilta saatujen viestien mukaan muutoksia voidaan tehdä myös heidän kohdallaan, jotka ovat eduskuntatalon ulkopuolella, Risikko sanoi.

Näin muutokset koskevat todennäköisesti myös entisiä kansanedustajia.

Asiantuntijoilta oli pyydetty lausuntoja koko sopeutumiseläkejärjestelmästä sekä siitä, miten niitä voitaisiin muuttaa ja onko järjestelmä täysin perustuslain mukainen.

Pääomatulot eivät vähennä nyt eläkettä

Sopeutumiseläkkeet ovat herättäneet moneen otteeseen ärtymystä, kun on selvinnyt, että esimerkiksi omaa yritystoimintaa pyörittävät ex-kansanedustajat nostavat sopeutumiseläkettä. Pääomatulot eivät vähennä eläkettä.

Eduskuntaryhmillä onkin nyt painetta heikentää sopeutumiseläkkeitä. Moni kansalainen voisi ärsyyntyä, jos kansanedustajat parantaisivat entisestään eläkkeitään tai etuuksiaan.

Nykyisten sääntöjen mukaan ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla. Ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Sopeutumiseläkettä maksetaan vain siltä osin kuin eläke ei yhdessä ansiotulojen kanssa ylitä kansanedustajan eläkkeen enimmäismäärää.

Niille kansanedustajille, joiden edustajantoimi on alkanut maaliskuun 2011 jälkeen, ei makseta sopeutumiseläkettä, vaan sopeutumisrahaa. Sopeutumisrahaa maksetaan edustajantoimen pituudesta riippuen enintään kolmen vuoden ajan edustajantoimen päättymisestä. Sopeutumisrahan maksamiseen vaikuttavat saajan ansio- ja pääomatulot. Kokopäivätyöhön siirtymisestä on aina ilmoitettava eläkelaitokselle, jotta sopeutumisrahan maksaminen keskeytetään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti