Uutiset

Kapinalliset määrättiin hyökkäämään Libyan pääkaupunkiin Tripoliin

YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen tilanteen johdosta, YK:n pääsihteeri parhaillaan Tripolissa.

Itäistä Libyaa hallussaan pitävä kenraali Khalifa Haftar on määrännyt joukkonsa valtaamaan maan pääkaupungin Tripolin, jossa majaansa pitää maan kansainvälisesti tunnustettu hallitus. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on parhaillaan Tripolissa.

Haftarin alaiset virkailijat sanoivat tämän joukkojen pyrkivän saartamaan Tripolin etelästä ja lännestä. Joukot valtasivat torstaina yhden kaupungin ennen kuin ne pysähtyivät yöksi noin 60 kilometrin päähän pääkaupungista.

Kyseessä on Libyan konfliktin dramaattinen kuumentuminen. Maa ajautui sekasortoon vuonna 2011, jolloin Naton tukemat joukot syrjäyttivät pitkään maata hallinneen Muammar Gaddafin.

Hallitusta tukevat Misratan kaupungin joukot ovat vannoneet pysäyttävänsä hyökkäyksen Tripoliin.

Guterres, Yhdysvallat ja Euroopan maat ovat kehottaneet osapuolia rauhoittumaan.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä perjantaina tavata keskustellakseen Libyan tilanteesta Britannian pyynnöstä.

Libyaa uhkaa uusi kaaos

”Libya on herkässä siirtymävaiheessa, asevoimien liikehdinnät ja uhkaukset yksipuolisista toimista uhkaavat heittää Libyan takaisin kaaokseen” kertoi lausunto, jonka Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Italia ja Arabiemiraatit esittivät Libyan tilanteen johdosta.

Hallitusten mukaan Libyan konfliktiin ei ole sotilaallista ratkaisua.

Guterres puolestaan sanoi toimittajille Tripolissa esittävänsä ”voimakkaan vetoomuksen tilanteen eskaloitumisen estämiseksi”.

YK suunnittelee pitävänsä Libyassa tässä kuussa kokouksen, jossa etsitään ratkaisuja maata pitkään vaivanneeseen kriisiin.

Haftarin tavoitteena on ulottaa hallintonsa valta koko Libyan yli. Vuonna 2014 hän keräsi entisiä Gaddafin sotilaita yhteen ja valtasi kolmen vuoden taistelujen jälkeen itäisen Benghazin kaupungin. Tänä vuonna hänen joukkonsa ovat vallanneet etelässä olevia öljykenttiä.

Kapinalliskenraali palasi maanpaosta

Haftar on entinen Libyan armeijan upseeri, joka auttoi Gaddafia vallankaappauksessa vuonna 1969. Myöhemmin hän riitaantui Gaddafin kanssa ja joutui lähtemään maanpakoon Yhdysvaltoihin. Hän palasi vuonna 2011 osallistuen Gaddafin vastaiseen kansannousuun ja hänestä tuli kapinallisten johtaja.

Joulukuussa Haftar tapasi pääministeri Fayez al-Serrajin YK:n tukemassa konferenssissa, mutta hän kieltäytyi virallisista neuvotteluista.

Egypti ja Arabiemiraatit tukevat Haftaria, jota pidetään islamistien vahvana vastustajana.

Fingerpori

comic