Uutiset

Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä

Idlibin maakunta on viimeinen merkittävä alue, joka on yhä kapinallisten hallussa.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad (kesk.) osallistui rukouksiin al-Aframin moskeijassa Damaskoksessa 11. elokuuta. Assadin joukot ovat edenneet merkittävästi Idlibin maakunnassa. Kuva: SANA / HANDOUT
Syyrian presidentti Bashar al-Assad (kesk.) osallistui rukouksiin al-Aframin moskeijassa Damaskoksessa 11. elokuuta. Assadin joukot ovat edenneet merkittävästi Idlibin maakunnassa. Kuva: SANA / HANDOUT

Kapinallisryhmät ovat vetäytyneet Idlibin maakunnassa Luoteis-Syyriassa sijaitsevasta keskeisestä Khan Sheikhunin kaupungista, kertoo Guardian-lehti. Tämä saattaa merkitä kapinallisten hallussa olevan maakunnan kaatumista hallituksen joukkojen hallintaan.

Tunteja aiemmin Turkki oli lähettänyt panssarivaunuja ja panssaroituja autoja syvälle Syyriaan reaktiona Syyrian johtajalle Bashar al-Assadille uskollisten joukkojen etenemiseen.

Khan Sheikhun on ollut keskeinen kohde huhtikuussa alkaneessa Syyrian hallituksen sotilaallisessa operaatiossa. Operaatio on ollut pysähdyksissä aivan viime päiviin asti huolimatta Venäjän ilmavoimien voimakkaasta tuesta. Ilmaiskut ovat tyhjentäneet eteläisen Idlibin siviileistä ajaen jopa puoli miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan.

Al-Qaidan alainen ryhmä vetäytyi

Kaupungin puolustusta on johtanut terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva ryhmä nimeltä Hayat Tahrir al-Sham (HTS). HTS ilmoitti tiistaina, että sen taistelijat ovat ”ryhmittyneet uudelleen” vetäytyen kaupungin eteläosista.

Ääriryhmät ovat taistelleet rinnan muiden Assadin vastaisten taistelijoiden kanssa. Venäjä ja Syyria ovat käyttäneet ääriryhmien olemassaoloa syynä ottaa haltuun koko Luoteis-Syyria, minne on paennut jopa kolme miljoonaa ihmistä.

Idlib on viimeinen linnake Assadin vastaisilla taistelijoilla vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sisällissodassa. Sitä mukaa kun Venäjän ja Iranin vahvasti tukemat Syyrian joukot ovat vallanneet kaupunkeja ja alueita kapinallisilta, ihmiset ovat paenneet joka puolilta maata Idlibiin.

Turkki on sanonut, että se ei aio antaa maakunnan kaatua hallituksen joukkojen käsiin. Tämä lähettäisi kymmenien tuhansien pakolaisten joukon rajan yli samaan aikaan kun Turkin viranomaiset karkottavat syyrialaisia Istanbulista ja rajaa lähellä olevista kaupungeista.

Uusimmat

Fingerpori

comic