Uutiset

Kapinapresidentti lupaa apua Venezuelaan ensi viikolla – "Kahden miljoonan ihmisen terveys on vaarassa"

Venezuelalaiset joukot vartioivat tiistaina Kolumbian vastaista rajaa. Maat yhdistävälle Tienditas-sillalle on rakennettu esteitä, jotta humanitaarinen apu ei saapuisi maahan. Kuva: Mauricio Duenas Castaneda

Venezuelan presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó lupaa humanitaarisen avun saapuvan maahan puolentoista viikon päästä 23. helmikuuta.

Tulossa voi olla yhteenotto, sillä presidentti Nicolas Maduro on kieltänyt avun tuomisen maahan.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Guaidó puhui avun vastaanottamisesta tiistaina yleisötilaisuudessa maan pääkaupungissa Caracasissa.

– Lähes 300 000 venezuelalaista kuolee, jos apu ei tule perille. Kahden miljoonan ihmisen terveys on vaarassa, Guaidó sanoi puheessaan BBC:n mukaan.

Reutersin mukaan kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Venezuelassa ja vaatineet, että apu sallittaisiin maahan.

Guaidóa tukevat Yhdysvallat ja useimmat muut länsimaat. Hän julistautui maan johtajaksi kolme viikkoa sitten tammikuussa.

Guaidón esikunta julkisti lisäksi suunnitelmansa avata toinen apuvarasto Brasilian vastaiselle rajalle.

BBC:n mukaan Guaidó luottaa vapaaehtoisiin avun saamisessa perille: hän pyysi aiemmin verkossa ilmoittautuneita 250 000:tä ihmistä järjestäytymään viikonloppuna.

Yhdysvaltain apu jäi rajalle

Yhdysvallat lähetti viime viikolla humanitaarista apua kuorma-autoissa Venezuelaan, mutta autoja ei päästetty tulemaan rajan yli Kolumbiasta. Venezuelan joukot pystyttivät esteitä Tienditas-sillalle, joka johtaa Kolumbian rajakaupunkiin Cúcutaan.

Presidentti Maduro pitää apua Yhdysvaltain järjestämänä show’na, jonka tarkoitus on kaataa hänen sosialistinen hallituksensa.

Maduro on vaatinut, että Yhdysvallat sen sijaan poistaisi taloudelliset pakotteet maata vastaan. Maduroa tukevat yhä etenkin Venäjä ja Kiina. Myös Venezuelan valtion laitokset, armeija mukaan lukien, ovat Maduron puolella.

Guaidó vetosi tiistaina armeijaan, jotta apu pääsisi perille:

– Olkaa perustuslain puolella, mutta myös inhimillisyyden puolella, Guaidó sanoi Reutersin mukaan.

Venezuelalainen Juan Carlos Bolivar kertoi Reutesille, että hän haluaa nykyisen hallituksen astuvan syrjään. Hänen 49-vuotiaalla siskollaan on kohtusyöpä, mutta sisko ei ole saanut hoitoa puoleen vuoteen lääkepulan vuoksi.

– Toimme hänet kotiin, koska sairaaloissa hoito on romahtanut. Odotamme humanitaarista apua, jos saisimme sieltä tarvittavaa lääkettä, Bolivar sanoi Reutersille.

Uusimmat

Fingerpori

comic