Uutiset

"Kapteeni ajaa laivan karille ja pakenee ensimmäisenä" – Väyrynen vertaa Sipilää Italian rannikolla karille ajaneen loistoristeilijä Costa Concordian kapteeniin

Seitsemän tähden liike esittää, että Suomi jatkaisi nykyisten hävittäjien käyttöikää kuten Kanada ja Sveitsi ovat puheenjohtaja Paavo Väyrysen mukaan tehneet.
Kansanedustaja Paavo Väyrynen teki oikeusasiamiehelle kantelun siitä, että Seitsemän tähden liikettä ei hyväksytä Ylen eduskuntapuolueiden vaalitentteihin. Oikeusasiamiehen mukaan riittää, että Tähtiliike saa aikaa eduskuntapuolueiden ulkopuolisissa tenteissä. Kuva: Eriika Ahopelto
Kansanedustaja Paavo Väyrynen teki oikeusasiamiehelle kantelun siitä, että Seitsemän tähden liikettä ei hyväksytä Ylen eduskuntapuolueiden vaalitentteihin. Oikeusasiamiehen mukaan riittää, että Tähtiliike saa aikaa eduskuntapuolueiden ulkopuolisissa tenteissä. Kuva: Eriika Ahopelto

Keskustan entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen ministeri Paavo Väyrynen pitää hyvin omituisena keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ratkaisua pyytää hallitukselleen eroa.

– Kapteeni ajaa laivan karille ja pakenee ensimmäisenä. Tulee mieleen loistoristeilijä Costa Concordian tapaus Italian rannikolla, jossa kapteeni joutui oikeuteen vastaamaan tämänkaltaisesta teosta, Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtajana toimiva Väyrynen vertaa.

Yli puolet Seitsemän tähden liikkeen kansanedustajaehdokkaista kokoontui lauantaina vaalistarttiin Grand Marina hotelliin Helsingin Katajanokalle. Tähtiliikkeellä on 179 ehdokasta eri puolilla maata.

Väyrysen mukaan Sipilän ratkaisu ”yrittää olla vaalitaktiikkaa”.

– Tietenkään Sipilä ei joudu oikeuteen tästä teosta, mutta en usko, että äänestäjät tällaista menettelyä arvostavat.

Väyryselle Sipilän hallituksen eropyyntö tuli täysin yllätyksenä. Hän ei muista omilta ministerivuosiltaan vastaavankaltaista tapausta.

– Liekö ollut koskaan Suomen historiassa tilannetta, jossa enemmistöhallitus on istunut melkein neljä vuotta ja muutamaa viikkoa ennen vaaleja hallitus eroaa.

Väyrysen mielestä eroilmoituksesta teki omituisen myös se, että pääministeri teki ratkaisun vastoin hallituskumppaneiden tahtoa.

Ehdokkaitakin kiinnosti Väyrysen kanta Sipilän hallituksen eroon. Muun muassa posiolainen Antti Lasanen Lapin vaalipiiristä kysyi asiasta.

– Laittoivatko demarit Sipilän hallituksen laivan potkureihin jotakin, että hallitus ajoi karille?, kysyi ehdokas Harri Ruotsalainen Keski-Suomesta.

– Hallituksen laiva oli niin tukevasti karilla, että potkuri ei edes pyörinyt, Väyrynen vastasi.

”Kuntien pitää saada tuottaa sote-palveluita”

Kun hallituksen taival karahti karille sote-uudistuksen takia, mikä sitten on Seitsemän tähden liikkeen sote-malli?

– Sote-malli voisi olla sen kaltainen, että toteutetaan maakuntauudistus, niin että maakunnilla on verotusoikeus. Vaalijärjestelmän pitää olla sellainen, että se turvaa myös pienemmille kunnille oikeuden päätöksenteossa. Sote-uudistuksen osalta tärkein korjaus on, että kunnat voivat tuottaa palveluita.

Sote-uudistuksessa tehtiin Väyrysen mukaan alun perin paha virhe, kun päätettiin, että kunnat eivät saa enää tuottaa palveluita.

– Tämähän johti siihen, että Meri-Lapissa piti yksityistää keskussairaala, jotta voitiin tuottaa palveluita Lapin maakunnalle. Kuntayhtymä ei olisi sitä sote-uudistuksen mukaan voinut tehdä, joten keskussairaala yksityistettiin.

Väyrysen mukaan myös valinnanvapaus voi kuulua jollakin tavoin sote-malliin.

– Sitä en pidä hyvänä, että palvelut siirtyisivät nykyistä enemmän yksityisten yritysten hoidettaviksi.

Väyrysen mukaan on järkevää koota kaikki soten ulkopuolinenkin hallinto maakuntatasolla yhteen.

– Nythän on jo valmistelut edenneet pitkälle, joten se on toteutettavissa.

Hävittäjien elinkaaren pidentäminen miljardi euroa

Seitsemän tähden liike julkisti hävittäjähankinnoista kannanoton, jonka mukaan nykyisten hävittäjien elinkaarta voitaisiin jatkaa noin kymmenellä vuodella.

– Suomi voisi harkita samankaltaista ratkaisua, johon Sveitsi on päätynyt. Sveitsi jatkaa nykyisten Hornet-hävittäjien elinkaarta. Samaan on tiettävästi päätynyt Kanada.

Väyrynen kertoo, että Sveitsistä tulleiden tietojen mukaan elinkaaren pidentäminen saattaisi maksaa noin miljardi euroa.

– Säästöjen avulla Suomi voisi hankkia ulkomailta käytettyjä Hornet-hävittäjiä samaan tapaan kuin aikanaan tehtiin Hawk-koneiden suhteen. Tällöin koneiden kokonaismäärä voisi kasvaa nykyistä tuntuvasti suuremmaksi.

Näin varoja jäisi Väyrysen mukaan ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämiseen.

– Kun ilmavalvonta ja ilmapuolustus saataisiin järjestettyä edullisemmin, voisimme toteuttaa maa- ja merivoimien välttämättömät hankinnat ja lisätä kertausharjoituksia. Uusien koneiden hankinnan lykkääntyminen antaisi arvokasta aikaa tarjolla olevien vaihtoehtojen punnitsemiseen. Teknologinen koneiden kehitys saattaa muuttaa asetelmaa.

Yhteiset teemat

Suomen itsenäisyyden puolustaminen vastustamalla hallitsematonta globalisaatiota ja Euroopan ylikansallista yhdentymistä.

Suomen puolueettomuuden puolustaminen vastustamalla sotilaallista liittoutumista sekä suoran Nato-jäsenyyden kautta että kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi.

Hallittu maahanmuutto- ja siirtolaisuuspolitiikka.

Köyhyyden poistaminen ja tasa-arvon toteuttaminen.

Maaseudun ja maakuntien elinvoiman ja suurkaupunkien asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen vastustamalla keskittävää metropolipolitiikkaa.

Tähtiliikkeellä on kolme ohjelmaa: Ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-poliittinen ohjelma, maahanmuuttopoliittinen ohjelma ja aluepoliittinen ohjelma.

Sosiaaliturvaan esityksiä

Takuueläkettä korotettava ja perusturvaa parannettava ja yhtenäistettävä.

Työttömien aktivointiin liittyvästä työttömyysturvan leikkurista on luovuttava.

Lapsilisiä korotettava.

Kotihoidontukea on maksettava kolmeen vuoteen asti ja sen tasoa korotettava.

Toisen asteen oppimateriaaleista maksuttomia.

Ylivelkaantuneet vapautettava taakastaan.

Asumistuen kustannukset jaetaan niin, että puolet kuntien ja kaupunkien maksettaviksi. Hillitsisi asumiskustannusten nousua. Tästä tulisi valtiontalouteen miljardin säästö.

Uusimmat

Fingerpori

comic