Uutiset

Käräjäoikeus aloittaa tänään Oulun seksuaalirikosvyyhdin oikeudenkäynnit - poliisin tutkinnassa 29 lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta.

Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä törkeistä seksuaalirikoksista syytettynä on 22-vuotias ulkomaalaistaustainen mies, jonka uhrina oli alaikäinen tyttö. Vyyhteen liittyvä seuraava tapaus on käräjillä maaliskuun alussa.
Oulun käräjäoikeudessa alkaa tänään laajan seksuaalirikosvyyhden käsittely. 29:stä poliisin esitutkinnassa olevasta tapauksesta syyteharkintaan on päätynyt vasta muutama. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen / arkisto

Oulun käräjäoikeudessa alkaa tänään tiistaina oikeudenkäynti, joka liittyy laajaan Oulussa tapahtuneeseen seksuaalirikosvyyhteen.

Käräjäoikeudessa syytettynä on 22-vuotias ulkomaalaistaustainen mies, jota syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Esitutkinnan aikana epäilty on itse kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin.

Rikoksen uhri on 14-vuotias tyttö.

Rikosten väitetään tapahtuneen Oulun Tuirassa marraskuussa 2018.

Tapauksen käsittely jatkuu vielä 12.–13. maaliskuuta. Ratkaisu annettaneen myöhemmin kansliatuomiona.

Seuraava tapaus käräjillä maalikuussa

Oulun syyttäjänvirasto kertoi maanantaina jättäneensä haastehakemuksen Oulun käräjäoikeuteen 22. helmikuuta. Tämän tapauksen oikeuskäsittely alkaa maanantaina 4. maaliskuuta.

Tässä tapauksessa syytettynä on vuonna 1975 syntynyt ulkomaalaistaustainen mies, jota syytetään alaikäisen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Epäillyt teot ovat tapahtuneet viime vuoden heinä–lokakuun aikana.

Epäilty on esitutkinnan aikana kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin. Rikoksista epäilty mies on tällä hetkellä vangittuna todennäköisin syin.

– Nämä tapaukset eivät liity toisiinsa, vaikka Oulussa tapahtuneet seksuaalirikokset ovat niputettu yhteen. Vaikka poliisin tutkinnassa on useita seksuaalirikoksia, kaikilla ei ole keskinäistä yhteyttä, kihlakunnansyyttäjä Essi Kanniainen Oulun syyttäjänvirastosta sanoo.

Kanniainen ei kerro rikoksen uhrin ikää, koska seksuaalirikoksissa lähtökohtana on alaikäisen uhrin suojelu. Lain mukaan seksuaalirikoksissa niin sanottu suojaikäraja on 16 vuotta.

Poliisitutkinnassa lähes 30 tapausta

Oulun poliisin tutkinnassa on kaikkiaan 29 lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta, jotka ovat tulleet poliisin tietoon viime vuoden heinäkuun ja tämän vuoden helmikuun 17. päivän välisenä aikana.

Kaikissa jutuissa henkilön epäillään syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai törkeään raiskaukseen tai niihin molempiin. Osaa epäillään myös lievemmistä teoista, kuten pahoinpitelyistä.

Uhreja näissä tapauksissa on Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisarion Markus Kiiskisen mukaan 22. Suurin osa uhreista on alle 15-vuotiaita.

Yhteistä tapauksille on myös se, että suurimmassa osassa tekijäksi epäilty henkilö on ulkomaalaistaustainen.

Yksi tapauksista on sellainen, jossa kahdeksan miehen epäillään käyttäneen 15-vuotiasta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen. Ajallisesti epäillyt rikokset ovat tapahtuneet puolen toista vuoden aikana yksityisasunnoissa eri puolella Oulussa.

Useissa tapauksissa rikosten tekijä ja uhri ovat tutustuneet alun perin sosiaalisessa mediassa, mikä on johtanut tapaamiseen ja epäiltyihin seksuaalirikoksiin.

Tämän vuoksi poliisi on varoittanut useaan otteeseen sosiaalisen median vaaroista ja kannustanut myös vanhempia puhumaan niistä lieveilmöistä, jotka liittyvät sosiaalisen median käyttöön.

Yksi uhreista vain muutaman vuoden ikäinen

Oulun poliisin tutkinnassa on myös tapaus, jossa kantasuomalaista miestä epäillään muutaman vuoden ikäisen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Kyse on poliisin mukaan perheen sisäisestä tapauksesta.

Syyteharkintaan päätynyt vain muutama tapaus

Oulun poliisin tutkinnassa on kaikkiaan 29 tapausta, joissa epäillään törkeitä lapseen kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Tapauksista muutama on päätynyt syyteharkintaan asti.

Oulussa tapahtuneet alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet seksuaalirikokset tulivat ensimmäisen kerran julkisuuteen joulukuussa 2018.

Osassa tapauksissa tekijöiksi epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä, jotka ovat tulleet Suomeen kiintiöpakolaisina tai turvapaikanhakijoina.

Hallitus myönsi lisäbudjetissaan Oulun kaupungille 1,83 miljoonan euroa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten selvittämisen ja ehkäisemisen edistämiseen.

Lisäksi Oululle on ehdotettu 500 000 euron avustusta lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen vahvistamisen pilottiprojektiin, joka tähtää alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisemiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic