Uutiset

Käräjäoikeus hylkäsi vangitsemisvaatimuksen, Keijo Vilhunen käveli oikeustalon etuovesta ulos – tutkinnanjohtaja: "Vaikeasta jutusta kysymys"

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt United Brotherhood -jengin entistä päällikköä Keijo Vilhusta koskevan vangitsemisvaatimuksen.

Helsingin käräjäoikeus antoi päätöksensä noin puolitoista tuntia kestäneen vangitsemisoikeudenkäynnin päätteeksi perjantaina iltapäivällä. Istunnon jälkeen Vilhunen ja hänen asianajajansa Markku Fredman kävelivät oikeussalista ulos etuoven kautta.

Aiemmin tällä viikolla STT ja Helsingin Sanomat uutisoivat, että Vilhunen ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio otettiin kiinni tutkinnassa, joka liittyy Vuosaaressa vuonna 2003 tehtyyn palkkamurhaan. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi on vahvistanut Aarnion kiinnioton.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Markus Laine oli esittänyt Vilhusen vangitsemista siksi, että hänen katsottiin olleen osallinen palkkamurhan järjestelyihin mutta ei itse tekoon.

Oikeuden mukaan todennäköisiä syitä Vilhusen syyllisyydelle ei kuitenkaan ollut, minkä vuoksi Vilhunen vapautettiin.

Vuosaarelaisessa yksityisasunnossa murhattiin lokakuussa 2003 ruotsalais-turkkilainen rikollinen Volkan Ünsal. Murhasta on tuomittu vuonna 2005 neljä ihmistä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin, mutta poliisi on alkanut tutkia juttua uudestaan.

-Käräjäoikeus katsoi, ettei ollut todennäköisiä syitä epäillä Vilhusta tästä rikoksesta. Syytä epäillä -kynnys yhä on ja esitutkinta jatkuu kuulusteluilla, Laine sanoi oikeudenkäynnin jälkeen.

Laine ei osannut perjantain vangitsemisistunnon jälkeen sanoa, miten käräjäoikeuden päätös vaikuttaa jutun tutkintaan.

-Näyttö on moninaista tässä asiassa. On vaikeasta jutusta kysymys.

Vilhunen ja hänen asianajajansa Fredman eivät halunneet kommentoida päätöstä oikeudenkäynnin jälkeen. He kävelivät Helsingin käräjäoikeudesta ulos kello 16:n jälkeen iltapäivällä.

”Tämä vaikuttaa harkintaan”

Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto kertoi oikeudenkäynnin jälkeen, ettei hän ole vielä päättänyt, esitetäänkö tutkinnan vuoksi kiinniotettua poliisia myös vangittavaksi.

Haavisto on tutkinnanjohtajana poliisimiestä koskevassa asiassa. Hän ei kommentoi poliisin henkilöllisyyttä, mutta asianajaja Leppiniemen mukaan Aarnio on tällä hetkellä pidätettynä.

-Tämä vaikuttaa harkintaan. Vangitsemisessa on todennäköisten syiden perusteet ja sitten on syytä epäillä -kynnyksen perusteet, Haavisto sanoi oikeudenkäynnin jälkeen.

-Katson, mitä asioita tänään käytiin läpi ja minkälaista selvitystä on olemassa, hän jatkoi.

Aarnion vangitsemista pitäisi esittää lauantaihin kello 12 mennessä, joten Haaviston päätös tulee viimeistään lauantaina aamupäivällä.

Hovioikeus vapautti odottamaan ratkaisua

Helsingin hovioikeus vapautti Vilhusen ja Jari Aarnion kesäkuun puolenvälin jälkeen, kun hovioikeus lopetti huumetynnyrijutun käsittelyn.

Helsingin käräjäoikeudessa Vilhunen ja Aarnio tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Hovioikeus on ilmoittanut, että se aikoo antaa ratkaisunsa tynnyrijutussa vasta ensi vuonna.

Vuosaaren palkkamurhajutun uuden tutkinnan osalta rikosylikomisario Laine sanoi, että tarkoituksena olisi saada esitutkinta syksyllä valmiiksi ja syyteharkintaan.

 

Juttua päivitetty 13.7. klo 17.10: Lisätty Haaviston ja Laineen kommentit, otsikko muutettu ja ingressiä päivitetty ja tekstiä täydennetty kauttaaltaan. Kieliasua korjattu ja kuvatekstejä muutettu. Vilhusen kuva lisätty.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic