Uutiset Helsinki

Käräjäoikeus tuomitsi sisäministeri Maria Ohisaloa netissä uhanneen miehen ehdolliseen vankeuteen

Helsingin käräjäoikeus katsoi tänään antamassaan tuomiossa, että Maria Ohisalolla oli perusteltu syy pelätä turvallisuutensa puolesta sosiaalisen median kirjoittelun takia.
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolmekymppisen miehen sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) sosiaalisessa mediassa kohdistetusta laittomasta uhkauksesta. Kuva: Arttu Laitala
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolmekymppisen miehen sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) sosiaalisessa mediassa kohdistetusta laittomasta uhkauksesta. Kuva: Arttu Laitala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1991 syntyneen miehen sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistetusta laittomasta uhkauksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oikeus antoi asiasta ratkaisunsa tänään tiistaina.

Oikeuden mukaan miehen Ohisalosta kirjoittamat viestit eivät nauti sananvapauden suojaa, vaan kyse oli ministerin terveyteen tai henkeen kohdistuvista uhkauksista.

Mies kommentoi lokakuun alussa Ohisalon Instagram-kuvaa, jossa mietti väkivaltaiskun toteuttamista Pasilan poliisitaloon. Hän kertoi olevansa ”pommintekokoulussa” sekä osaavansa valmistuessaan sieltä toteuttaa mitä tahansa.

– Laitan sinne sisäministeriöön myös pakettia tulemaan, hän kirjoitti Ohisalolle.

Omalla Instagram-tilillään julkaisi kuvan, jossa Ohisalon päälle oli piirretty tähtäinristikko. Kuvan alla mies nimitteli Ohisaloa pelkuriksi.

– Täytyy varmaan lähteä metsästämään tätä ämmää, mies kirjoitti.

Oikeudessa mies kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän kertoi, ettei tarkoittanut viestejään uhkaaviksi, vaan halusi ainoastaan penätä Ohisalolta vastausta kysymykseen, johon tämä ei ollut miehen mukaan vastannut.

Oikeudessa mies sanoi ymmärtäneensä itsekin menneensä liian pitkälle ja poistaneensa siksi tähtäinristikkokuvan omalta Instagram-tililtään.

Syyttäjän mukaan mies oli kuitenkin jatkanut vastaavien Ohisaloa koskevien kannanottojen kirjoittamista putkan seiniin.

Miehen tekojen taustalla oli hänen pitkäaikainen kaunansa poliisia vastaan. Miehen mielestä Ohisalo on sisäministerinä vastuussa poliisin tekemisistä.

Osa hänen sosiaalisessa mediassa julkaisemistaan kirjoituksista on hyvin vihamielisiä ja sisältää viranomaisiin kohdistuvia väkivaltafantasioita ja terrori-iskujen hyväksyntää.

Ohisaloon kohdistuvan uhkauksen lisäksi oikeus käsitteli myös miehen erääseen poliisiin kohdistamaa kunnianloukkausta ja poliisin tunnusten luvatonta käyttämistä.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen myös näihin tekoihin.

Oikeuskäytännön mukaan poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä saa arvostella tavallisia ihmisiä laajemmin, mutta heidän uhkaaminen laittomasti ei ole sallittua.

Rikoslain mukaan aseella tai rikoksella uhkaaminen on yksiselitteisen kiellettyä, jos se antaa uhatulle perustellun syyn pelätä oman tai toisen henkilön turvallisuuden tai omaisuuden puolesta.

Laki lähtee siitä, ettei laittoman uhkauksen esittäjä voi itse määritellä sitä, ottaako uhkauksen kohde uhkauksen vakavasti vai ei.

Uusimmat

Fingerpori

comic