Uutiset

Käräjäoikeusverkostoon laaja rakennemuutos – Useita käräjäoikeuksia yhdistetään ensi vuoden alussa

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan käräjäoikeuksien toimipaikkoja on jatkossa 36 paikkakunnalla. Vuoden 2017 lopussa käräjäoikeuksilla oli vielä 57 toimipaikkaa.
Pirkanmaan käräjäoikeus jatkaa toimintaansa Tampereella. Kuvituskuva.

Käräjäoikeuksien rakenneuudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Uudistuksen jälkeen käräjäoikeuksia on 20.

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan käräjäoikeuksien toimipaikkoja on jatkossa 36 paikkakunnalla. Vuoden 2017 lopussa käräjäoikeuksilla oli vielä 57 toimipaikkaa.

Uudistuksessa yhdistyvät Espoon ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudet, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan käräjäoikeudet, Oulun ja Ylivieska-Raahen käräjäoikeudet sekä Kemi-Tornion ja Lapin käräjäoikeudet.

Niiden lisäksi yhdistyvät myös Itä-Uudenmaan, Tuusulan ja Vantaan käräjäoikeudet ja osa Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiristä sekä Kanta-Hämeen käräjäoikeus ja osa Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiristä.

Ensi vuoden alusta alkaen käräjäoikeudet sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Maarianhaminassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Vantaalla.

Käräjäoikeuksien 20 hallinnollisen kanslian lisäksi erilliset kansliat sijaitsevat Hyvinkäällä, Kemissä, Kokkolassa ja Ylivieskassa. Erilliset istuntopaikat ovat lisäksi Inarissa, Kauhavalla, Kittilässä, Kuusamossa, Nurmeksessa, Porvoossa, Raaseporissa, Raumalla, Salossa, Savonlinnassa, Sodankylässä ja Utsjoella.

”Pyritty luomaan tehokas toimipaikkaverkko”

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan uudistuksella halutaan varmistaa käräjäoikeuksien toimintakyky myös tulevaisuudessa. Käräjäoikeusverkoston muuttuminen vaikuttaa myös hovioikeuspiireihin ja siihen, miltä hovioikeudelta haetaan muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun.

Jatkossa Hyvinkään käräjäoikeuden pohjoiset kunnat, Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki, siirtyvät Helsingin hovioikeuspiiristä Turun hovioikeuspiiriin. Nykyisen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiopiiri puolestaan siirtyy Turun hovioikeuden tuomiopiiristä Helsingin hovioikeuden tuomiopiiriin.

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan muutoksilla on pyritty luomaan tehokas ja maantieteellisesti riittävän kattava toimipaikkaverkko, jossa käräjäoikeuksien työmäärä sekä resurssit voidaan jakaa nykyistä tehokkaammin ja tasaisemmin. LM-FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic