Uutiset

Karkotusten pitkäperjantai – yksi suomalaisdiplomaatti saa lähteä Venäjältä, aikaa kaksi viikkoa

Venäjä karkottaa odotetusti yhden suomalaisdiplomaatin vastalauseena Suomen tekemälle venäläisdiplomaatin karkotukselle.

Ulkoministeriö tiedotti asiasta perjantaina. Ministeriön mukaan karkotettavan diplomaatin henkilöllisyyttä ei kerrota, ja hänellä on kaski viikkoa poistua maasta

Ministeriön mukaan karkotus ei liity kyseisen henkilön toimintaan Venäjällä.

Päätös oli odotettu, koska Venäjä ilmoitti perjantaina kertovansa vastatoimista diplomaattiensa karkotuksiin. Maan ulkoministeriö vahvisti asian perjantaina lähetetyssä lehdistötiedotteessa.

Venäjän ulkoministeriöön kutsuttiin perjantaina kaikkien niiden maiden edustajat, jotka ovat karkottaneet diplomaattejaan.

-Suurlähettiläille annetaan protestinootit ja heille ilmoitetaan Venäjän vastavuoroisista toimista, ulkoministeriön sivuille ilmestyneessä tiedotteessa todettiin.

Suomi ilmoitti karkotuksesta alkuviikosta

Suomi ilmoitti alkuviikosta karkottavansa yhden Suomessa toimivan venäläisdiplomaatin.

Useat valtiot, mukaan lukien Suomi, päätti karkottaa maastaan venäläisiä diplomaatteja vastalauseena Britanniassa tapahtuneeseen venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin myrkytykseen. Britannian mukaan todisteet viittaavat siihen, että Venäjä on myrkytyksen takana.

Kaikkiaan yli 151 venäläisdiplomaattia on päätetty karkottaa yli 27 maasta eri puolilla maailmaa. Yhdysvallat on ilmoittanut karkottavansa 60 diplomaattia.

Uutistoimisto Reuters onkin perjantaina seurannut, kun Venäjän ulkoministeriön rakennukseen Moskovaan saapui eri maiden diplomaatteja.

60 amerikkalaista pois, brittejä oltava yhtä paljon kuin venäläisiä

Venäjä on jo ilmoittanut karkottavansa 60 amerikkalaista diplomaattia ja sulkevansa Yhdysvaltain Pietarin-konsulaatin.

Lisäksi perjantaina Venäjä ilmoitti, että Britannialla on oltava jatkossa saman verran diplomaatteja Venäjällä kuin Venäjällä on Britanniassa. Muutoksiin annettiin Briteille kuukausi aikaa.

Uutistoimistot ilmoittivat perjantain myös, että diplomaatteja karkotetaan muun muassa Italiasta ja Hollannista.

Lukumäärät ovat pitkälti samoja kuin ne, joita venäläisdiplomaatteja karkotettiin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic