Uutiset

Katalonia järjestää pikaisesti uudet vaalit – separatistien riita johti aluejohtajan eroon

Kataloniassa on kuohunut laittomaksi tuomitusta itsenäisyysäänestyksestä lähtien.
Katalonian aluejohtaja Quim Torra ilmoitti uusintavaalista keskiviikkona. Kuva: QUIQUE GARCIA
Katalonian aluejohtaja Quim Torra ilmoitti uusintavaalista keskiviikkona. Kuva: QUIQUE GARCIA

Katalonian itsenäisyysmielinen aluejohtaja Quim Torra kertoi keskiviikkona, että Kataloniassa järjestetään uudet parlamenttivaalit pikaisella aikataululla.

Torran mukaan vaalit järjestetään, kunhan alueparlamentti on hyväksynyt Katalonian tämän vuoden budjetin. Tarkkaa vaalipäivää ei ilmoitettu.

– Tämän parlamentin poliittinen reitti on päättynyt. On jälleen kerran välttämätöntä antaa ääni kansalle, Torra sanoi televisiopuheessa.

Torra nousi aluejohtajaksi vuonna 2018, kun Espanjan hallinto palautti Katalonian väliaikaisesti viemänsä autonomian. Hänen kautensa piti kestää vuoden 2021 vaaleihin saakka, mutta kahden separatistipuolueen riita johti siihen, että Torra menetti paikkansa alueparlamentissa maanantaina.

Torra tuomittiin joulukuussa tottelemattomuudesta hänen kieltäydyttyään poistamasta separatistien symboleja julkisista rakennuksista. Oikeus kielsi häntä toimimasta julkisissa viroissa 18 kuukauden aikana.

Torra on valittanut tuomiosta, mutta Espanjan vaalikomissio pyysi Katalonian alueparlamenttia panemaan hänet viralta. Separatistipuolueista toinen kieltäytyi noudattamasta linjausta, mutta toinen ei suostunut tähän.

– Yksikään hallitus ei voi toimia ilman sen kumppaneiden yhtenäisyyttä ja uskollisuutta, Torra sanoi.

Vaikuttaa Espanjan sisäpolitiikkaan

Katalonia on ollut iso kiistakysymys sen jälkeen, kun se julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi vuonna 2017. Tätä edelsi oikeusistuimien laittomaksi toteama kansanäänestys.

Äänestyksen jälkeen Espanjan keskushallinto erotti hallituksen, otti Katalonian suoraan hallintaansa ja järjesti uusintavaalit. Kun autonomia

Uusintavaaleilla voi olla merkittäviä vaikutuksia Espanjan sisäiseen politiikkaan.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez nousi edellisten vaalien jälkeen valtaan juuri Katalonian separatistipuolueiden tuella. Torran on määrä tavata Sanchez Barcelonassa ensi viikolla. Kaksikon on määrä keskustella Katalonian poliittisesta tilanteesta, ja keskustelu oli ehto Sanchezin tukemiselle.

Uusimmat

Fingerpori

comic