Uutiset

Katalonialaiset juhlivat itsenäisyyttä – sunnuntain väkivalta saa katalaanieläkeläisen kyyneliin

– Jos puolisosi pahoinpitelee sinua, otat eron. Espanja on pahoinpidellyt meitä ja haluamme erota, sanoo Barcelonan Eixamplen kaupunginosassa sijaitsevan aukean penkillä istuva katalaanieläkeläinen Jose Tomas, 72.

Kun puhe kääntyy Espanjan poliisin voimankäyttöön, Tomasin ääni murtuu. Hän oli ehtinyt jo käydä äänestämässä, kun poliisit pahoinpitelivät äänestäjiä Barcelonassa.

Tomas syyttää tilanteesta Espanjan pääministeriä Mariano Rajoyta.

– Viisi vuotta sitten itsenäisyyden kannattajia ei ollut niin paljoa kuin nyt. Joka kerta kuin Rajoy avaa suunsa, itsenäisyyttä kannattavien määrä lisääntyy, Tomas sanoo.

Hän toivoo näkevänsä Katalonian itsenäistymisen vielä elinaikanaan.

Tuhannet katalaanit juhlivat itsenäisyyttä Barcelonan yliopiston lähellä vain muutaman sadan metrin päässä Eixamplesta. Yläpuolella pörrää Espanjan poliisin helikopteri, jolle äänestäjät näyttävät keskisormea ja buuaavat.

Kun ohi ajavat äänestäjiä Espanjan poliisin käyttävältä väkivallalta suojanneet barcelonalaispalomiehet, ihmiset alkavat hurrata. Palomiehistä on tullut täällä sankareita.

Suurin osa juhlaprotestiin osallistuneista on pukeutunut Katalonian lippuihin.

21-vuotias Marta on myös teipannut suunsa.

– Espanja on yrittänyt estää meitä ilmaisemasta mielipidettämme. Eilinen väkivalta oli jäävuoren huippu, Barcelonan lähellä sijaitsevasta katalonialaiskylästä kotoisin oleva nuori nainen sanoo ja irrottaa teipin haastattelun ajaksi.

Hän on matkustanut perheensä kanssa Barcelonaan osallistuakseen juhlintaan. Moni on saanut maanantain vapaapäiväksi.

”Poliisin voimankäyttöä liioiteltu”

Turistien suosimalla Plaza de Catalunyalla vastaan kävelee Barcelonassa lomaileva malagalaisturisti.

Aurinkorannikolta Esteponasta kotoisin oleva Maricarmen Peña, 44, ei katalaanien itsenäistymishalua hyväksy.

– He ovat toimineet lainvastaisesti. Äänestystulosta ei voida hyväksyä, koska moni on ilmeisesti äänestänyt moneen kertaan, Peña tuhahtaa.

Hän pitää Espanjan poliisin voimankäyttöä valheena.

– Se on valetta tai ainakin liioittelua. Tulin mieheni kanssa tänne eilen emmekä nähneet minkäänlaista väkivaltaa.

Peña toivoo ymmärrystä myös pääministeri Mariano Rajoylle.

– Hän on toiminut niin kuin pitää. Rajoy ei ole täydellinen, mutta paras mahdollinen johtaja Espanjalle. Minä äänestin häntä ja äänestäisin jatkossakin.

Peña haluaa myös muistuttaa, että korruptio ei on myös Kataloniaa vaivaava ongelma. Hän toivoo elävänsä jatkossakin yhtenäisessä Espanjassa.

– En usko, että Katalonia itsenäistyy. Toivon, ettei niin tapahdu.

Espanja vastustaa …Katalonian itsenäisyyttä

Espanjan sisäministerin mukaan maa aikoo käyttää kaikki lain sallimat mahdollisuudet estääkseen Katalonian itsenäisyysjulistuksen. Sisäministerin mukaan on mahdollista, että Katalonian itsehallintoa puretaan.
”Jos jokin taho päättää julistaa itsenäisyyden osaan Espanjasta, mitä se ei voi tehdä, koska sillä ei ole siihen oikeutta, teemme kaiken lain salliman estääksemme sen”, vakuutti sisäministeri Rafael Catala.
Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt noin 90 prosenttia äänensä antaneista.
Äänestämässä kävi Katalonian viranomaisten mukaan 42,3 prosenttia äänioikeutetuista.
Katalonian itsenäisyysäänestys ei ollut virallisesti valvottu. Espanja piti äänestystä laittomana. Sen mukaan Kataloniassa ei tapahtunut kansanäänestystä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic