Uutiset

Katalonian äänestys muuttui väkivallaksi

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy teki yhden elämänsä suurimmista virheistä yrittäessään turvata Espanjan yhtenäisyyden väkivallalla.

Iäkästä naista on ammuttu kumiluodeilla ja hänen kasvoistaan valuu verta. Loukkaantunutta miestä talutetaan ambulanssiin. Mellakkapoliisi pamputtaa maassa makaavia ihmisiä.

Nopeasti kansainväliseenkin mediaan levinneet kuvat Espanjan poliisin katalaaniäänestäjiä vastaan käyttämästä väkivallasta on helppo tuomita, oli Katalonian itsenäistymispyrkimyksistä mitä mieltä tahansa.

Se, että EU:n jäsenvaltio käyttää mielenosoittajia vastaan silmitöntä väkivaltaa, on paitsi ennenkuulumatonta myös äärimmäisen vaarallista. Väkivalta ei kuulu demokraattiseksi itseään nimittävän valtion toimintaan.

Poliisin ja äänestäjien yhteenotoissa loukkaantui sunnuntaina lähes 400 ihmistä ja kaupungin kadut täyttyivät hälytysajoneuvojen äänistä.

Keskushallinto on selittänyt Kataloniaan lähetettyjen yli 16 000 poliisin toimintaa sillä, että Katalonian aluehallinnon Mossos d’Esquadra -poliisijoukot niskoittelivat eivätkä sulkeneet äänestyspaikkoja keskushallinnon vaatimuksesta huolimatta.

Keskustahallinto on uhannut nostaa syytteen Katalonian poliisia vastaan.

Mossosilla ei todellisuudessa ollut vaihtoehtoa, sillä ihmisiä oli saapunut massoittain äänestyspaikoille jo aamuyön tunteina. Vaikka äänestys oli perustuslain vastainen, sitä olisi ollut myös ihmisten häätäminen väkivaltaisesti.

Väkivaltaa ei olisi tarvittu, sillä äänestys oli jo valmiiksi kaikessa epävirallisuudessaan niin epäluotettava, että sen tulos olisi voitu kuitata lähes olankohautuksella.

Äänestyslippuja jaettiin perjantaina ja lauantaina kaikille haluaville kuin lentolehtisiä, eikä äänestyspaikoilla pystytty pitämään kirjaa äänestäjistä.

Myöskään äänestyskoppeja ei ollut, vaan ihmiset ruksasivat äänestyslipukkeita ympäri vaalihuoneistoja.

Ääniä laskettiin manuaalisesti, sillä Internet-yhteys oli katkaistu monista äänestyspaikoista. Kukaan ei valvonut sit. montako kertaa yksi ihminen kävi äänestämässä.

Äänestäjät olivat yksimielisiä siitä, ettei kyse ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään itsenäisyydestä, vaan halusta irtautua Espanjan valtiosta ja korruptoituneesta, epädemokraattisesti toimivasta keskushallinnosta, jollaiseksi katalaanit sen kokevat.

Itsenäisyyttä puoltavien katalaanien puheet vallankumouksesta eivät tunnu enää liioittelulta. Vallankumouksiin kuuluvasta väkivallasta piti huolen Espanjan poliisi.

Juuri väkivallan vuoksi muut Euroopan maat voivat suhtautua Katalonian yksipuoliseen itsenäisyysjulistukseen ennakoitua suopeammin.

Lisäksi Katalonian esimerkki saattaa kiihdyttää myös muita separatistia liikkeitä Euroopassa.

Pääministeri Mariano Rajoy on alkanut näyttäytyä myös Katalonian ulkopuolella sellaisena kuin itsenäisyyttä puoltavat katalaanit ovat hänet jo nähneet. Vertaus diktaattori Francisco Francon kaltaisesta, väkivaltaisesta diktaattorista ei tunnu sunnuntain tapahtumien valossa enää niin kaukaa haetulta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic