Uutiset

Katalonian johtajadraamassa on kaikki mahdollista – kansa jännittää, mistä Puigdemont ilmestyy esiin

Katalonian erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont on lokakuusta saakka esittänyt kissa ja hiiri -leikkiä Espanjan oikeuslaitoksen ja keskushallituksen kanssa.

Tänään keskiviikkona leikki huipentuu, sillä Katalonian alueparlamentilla on puoleenyöhön aikaa valita uusi aluejohtaja. Jos se ei onnistu, Katalonia ajautuu entistä tiukemmin Madridin holhoukseen ja ehkä uusiin vaaleihin keväällä.

Espanjan oikeuslaitosta Brysselissä pakoillut Puigdemont on ainoa nimi, jota Katalonian itsenäisyysrintaman kolme puoluetta ovat pitäneet esillä uudeksi aluejohtajaksi.

Myös Puigdemont itse on toistanut useaan otteeseen, että ”kukaan muu kandidaatti ei ole mahdollinen”.

Videoyhteys ei kelpaa

Katalonian itsenäisyysrintaman alkuperäinen idea oli, että Puigdemont olisi johtanut Katalonian aluehallitusta skypen välityksellä etänä Brysselistä.

Tämä vaihtoehto kaatui Espanjan perustuslakituomioistuimen kantaan, ettei videoyhteys kelpaa vaan aluejohtajan pitää olla fyysisesti paikalla vannomassa virkavalaa.

Puigdemont ei pidä Espanjan oikeuslaitosta legitiiminä päättämään Katalonian asioista. Tästä huolimatta Katalonian itsenäisyysrintama tuskin ajaa tilannetta nykyistä enemmän solmuun tarrautumalla videovaihtoehtoon.

Jäljelle jää siis se, että Carles Puigdemont hankkiutuu jollakin keinolla tänään Katalonian parlamenttirakennukseen Barcelonaan.

Puhelin ei vastaa

Mutta missä Carles Puigdemont mahtaa nyt olla?

Viimeisin havainto miehestä on tiistailta, jolloin hän osallistui Belgian flaaminkielisen separatistipuolueen N-VA:n kokoukseen Leuvenissa.

Onko Puigdemont nyt matkalla Barcelonaan? Tai onko hän jo Barcelonassa?

Katalonian alueparlamentin puhemies Roger Torrent väittää, ettei hän ole saanut Puigdemontia luurin päähän useista yrityksistä huolimatta.

Torrent tapasi viime viikolla Brysselissä Puigdemontin. Sen jälkeen Torrent on kaikissa käänteissä sanonut, että vain Puigdemont tulee kysymykseen Katalonian aluejohtajaksi.

Takakontit syyniin

Madridin keskushallitukselle Puigdemont on punainen vaate. Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan ei ole mitenkään mahdollista, että Puigdemont nousee Katalonian johtoon. Syynä on se, että Puigdemontin oikeusprosessi on kesken.

Espanjan oikeuslaitos haluaa Puigdemontin kuultavaksi viime syksyn itsenäisyyskansanäänestyksestä, jonka perustuslakituomioistuin julisti laittomaksi.

Espanjan sisäministeri Juan Ignacio Zoido on vakuuttanut, että Espanjan rajapoliisi tekee kaikkensa, ettei Puigdemont soluttaudu maahan esimerkiksi auton takakontissa.

Autojen takaluukkuja on toden totta availtu Ranskan ja Espanjan rajalla. Myös muutamat katalonialaiset poliitikot ja toimittajat ovat joutuneet avaamaan takakonttinsa poliisin silmien alla.

Tämä on saanut vääräleuat liikkeelle. Kataloniassa on näkynyt autoja, joissa lukee, ettei Puigdemont ole tämän auton takakontissa.

Pyyhe kehään?

Keskiviikkona iltapäivällä julkisuuteen tullut tekstiviesti näyttäisi kertovan, että Puigdemont on luopunut taistelusta ja jää Brysseliin.

Entiselle aluehallituksen jäsenelle Toni Comínille lähettämässään yksityisessä viestissä Puigdemont kirjoittaa, että ”se on ohi, meidät on uhrattu … Moncloa (Espanjan keskushallitus) on voittanut”.

Puigdemont jatkaa, että ”minä olen ihminen ja myös minä epäilen joskus”.

Katalonian alueparlamentin oli määrä kokoontua kello 16 Suomen aikaa ratkaisevaan kokoukseen. Silloin selviää, millainen vaikutus Puigdemontin julkisuuteen tulleella viestillä on.

Niukka enemmistö

Katalonian itsenäisyysmieliset puolueet saivat joulun alalla pidetyissä ennenaikaisissa vaaleissa niukan enemmistön alueparlamentin paikoista.
Kolmesta separatistipuolueesta suurin on keskustaoikeistolainen Junts per Catalunya, jonka johtaja on Carles Puigdemont.
Lähes yhtä suuri on maltillinen vasemmistopuolue ERC, jonka riveistä valittiin alueparlamentin uusi puheenjohtaja Roger Torrent.
Itsenäisyysrintaman kolmas puolue on äärivasemmistolainen CUP.
Eniten paikkoja alueparlamenttiin sai Espanjan yhtenäisyyttä korostava liberaalinen Ciutadans-puolue.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic