Uutiset

Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin

Potilasvakuutuskeskus ratkaisi viime vuonna reilut sata synnytykseen liittyvää vahinkoilmoitusta. Korvatuissa tapauksissa yleensä kyse on sellaisesta hoitovirheestä, joka olisi voitu välttää.
Kätilöt eri puolilta Suomea ovat tuoneet esille huolensa siitä, etteivät synnyttämään tulevat äidit ja vauvat saa aina parasta mahdollista hoivaa. Kuva: Marjo Oikarinen
Kätilöt eri puolilta Suomea ovat tuoneet esille huolensa siitä, etteivät synnyttämään tulevat äidit ja vauvat saa aina parasta mahdollista hoivaa. Kuva: Marjo Oikarinen

Potilasvakuutuskeskus ratkaisi viime vuonna kaikkiaan 113 alatiesynnytyksiin ja keisarileikkauksiin eli sektioihin liittyvää vahinkoilmoitusta. Ratkaistuista tapauksista 70 koski alatiesynnytyksiä ja 43 sektioita.

Korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, joista 14 oli sattunut alatiesynnytyksen ja neljä sektion yhteydessä.

– Yleensä korvauksen perusteena on synnytyksen aikana tapahtunut hoitovahinko, josta on aiheutunut henkilövahinkoa äidille tai vauvalle, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen sanoo.

Synnytyksiin liittyvien vahinkoilmoitusten määrä on pysynyt tasaisena viimeiset reilut kymmenen vuotta.

Vuosittain ratkaistujen synnytysvahinkoja koskevien vahinkoilmoitusten määrät liikkuvat sadan kappaleen molemmin puolin. Korvattavien tapausten määrät ovat vuositasolla kahdenkymmenen molemmin puolin.

– Tilastoissa ei ole viime vuosina tapahtunut olennaisia muutoksia. Korvattavia potilasvahinkoja sattuu synnytysten määrään nähden onneksi vähän, mutta jokainen vältettävissä ollut vahinko on tietysti liikaa, Plit-Turunen sanoo.

Potilasvakuutuskeskuksen maksamien korvausten määrä vaihtelee tapauskohtaisesti paljon. Korvausten määrä nousee suureksi esimerkiksi silloin, jos vauva on vammautunut pahasti synnytyksen yhteydessä.

Kätilöliitto huolissaan, saavatko odottavat äidit ja vauvat riittävän hyvää hoivaa

Suomen Kätilöliitto on ollut huolissaan siitä, että kätilöiden työskentelyolosuhteet voivat pahimmillaan vaarantaa synnyttämään tulevan äidin ja vauvan potilasturvallisuuden.

Kätilöliiton omassa kannanotossaan 13. helmikuuta liitto toi esille sen, että kätilöresurssit on jaettava uudelleen niin, että huomioidaan työn vaativuus ja tehtävien laajuus.

– Synnyttäjillä ja tuoreilla vanhemmilla on oikeus saada riittävästi ohjausta ja tukea elämänsä suurimmassa muutoksessa. Kätilön paikka on perheiden luona, ja työnantajan on se mahdollistettava, kannanotossa todetaan.

Oulun Yliopistollisen sairaalan vierihoito-osaston toistakymmentä kätilöä tekivät osaston tilanteesta kantelun Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle. Kätilöiden mielestä potilasturvallisuus sairaalan vierihoito-osastolla on vaarassa. Kätilöiden tekemästä kantelusta kertoi ensimmäisen Yle.

Edit: Jutun otsikkoa, alaotsikkoa ja ensimmäisiä kappaleita on korjattu klo 21.

Uusimmat

Fingerpori

comic